StoryEditor

Starší otcovia môžu odovzdávať poškodené gény, varuje biológ

12.06.2021, 00:00
Zaoberá sa reprodukčnou biológiou a ako uznávaný popularizátor vedy rád na prednáškach vyvracia zažité mýty.

Jeho pracovný deň začína o druhej v noci a na bitúnok pre materiál na pokusy donedávna jazdil na služobnom bicykli. Ako hovorí, veda je droga, a kto jej prepadne, už nedokáže odísť. Prečítajte si rozhovor s profesorom v odbore fyziológie, anatómie a reprodukcie hospodárskych zvierat Jaroslavom Petrom.

Pán profesor, medzi ľuďmi stále prežíva predstava, že vajíčko oplodní najrýchlejšia spermia. Ako im to vyvraciate?

Pravda, mnohí majú zafixované - a možno ešte zo školy, že spermie sa predháňajú a tá najzdatnejšia nakoniec prenikne do vajíčka. Oplodnenie ale môže nastať ešte niekoľko dní po pohlavnom styku. Stovky miliónov spermií síce dorazia na hranicu medzi maternicou a vajcovodom, ale tam sa väčšina z nich zastaví.

Ďalej už sa vydávajú len jednotlivci. Pokiaľ vo vajíčkovode vajíčko zatiaľ nie je, ešte zhruba šesť dní sa tam môžu motať a čakať, takže spermie, čo sú tam najskôr, medzitým umrú a vajíčko oplodnia tie posledné, najpomalšie.

Je to teda jedna veľká tombola a najzdatnejšie spermie sa pokojne minú s cieľom?

Vlastne je obrovský zázrak už to, že sa v tom obrovskom priestore stretne jedna bunka s druhou. Selekcia nespočíva v tom, že by spermie medzi sebou pretekali cestou k vajíčku, ale v jednotlivých etapách ich stále viac odpadá.

Vajíčko má desatinu milimetra a spermia je ešte menšia, takže vajíčkovod pre nich predstavuje obrovský tunel, kde sa môžu ľahko minúť. Vajíčko tam dáva o sebe vedieť niekoľkými spôsobmi. Spermie ho hľadajú a idú napríklad za teplom, takže to pripomína detskú hru - prihorieva, prihorieva, horí.

Vŕta mi hlavou, ako je možné, že súrodenci si často bývajú úplne nepodobní, keď vzniknú z rovnakého genetického materiálu.

Na tom nie je nič divné. Každý máme jednu sadu dedičnej informácie od otecka a jednu od mamičky. Možností, ako je skombinovať v dedičnej informácii dieťaťa, sú štyri milióny, takže dve deti rovnakých rodičov môžu zdediť úplne iný koktail vlôh.

Raz ste povedali, že oteckovia vkladajú potomkom viac genetických karambolov než mamičky, pretože pri veľkovýrobe spermií je väčšia šanca na nepodarky. To som nevedela.

Skôr som tým chcel poopraviť zažitú predstavu o starších matkách, ktoré majú vyššie riziko, že sa im narodí ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 02 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 03 - Modified: 2024-03-22 15:14:52 - Feat.: - Title: Historický bod zlomu a obrovské dôsledky. Svetová populácia klesne prvýkrát od čiernej smrti 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 11:35