Reuters
StoryEditor

Lekári v Indii hlásia u pacientov s covidom gangrénu, stratu sluchu a hnačku

22.06.2021, 00:00
Autor:
sansan
Lekári v Indii tvrdia, že pacienti s covidom majú neobvyklé príznaky, ktoré by mohli byť dôsledkom variantu delta. Zahŕňajú gangrénu a stratu sluchu. Nie je však dostatok údajov, ktoré by dokázali, že za to môže táto mutácia.

Lekári v Indii tvrdia, že vysoko infekčný variant delta môže spôsobiť neobvyklé príznaky, ako je gangréna a strata sluchu, ktoré sú podľa nich čoraz bežnejšie u pacientov všetkých vekových skupín s covidom.

Alarmujúce podrobnosti o príznakoch oznámil Bloomberg a nadviazali na to denníky Daily Mail a Daily Mirror vo Veľkej Británii, kde variant delta teraz predstavuje 91 percent nových prípadov koronavírusu.

Počet ľudí s gangrénou stúpol

Vysokoinfekčný variant sa rozšíril do 67 krajín a je čoraz bežnejší po celom svete. Ale s menším počtom prípadov v Indii nie je dostatok údajov na to, aby bolo isté, či sú príznaky jedinečné pre variant, alebo sú spôsobené skôr samotným covidom, ktorý už bol spájaný s neobvyklými príznakmi, ako sú hnačky a problémy s krvným obehom.

Odhaduje sa, že variant Delta je o 60 percent infekčnejší ako variant alfa, ktorý v súčasnosti prevláda na Slovensku. Má tiež mutácie, čo znamená, že sa môže čiastočne vyhnúť imunitnej reakcii.

Podľa dokumentu anglického úradu pre verejné zdravie z mája sa uvádza, že vakcíny Pfizer a AstraZeneca boli po oboch dávkach účinné na 88 a 60 percent proti variantu delta.

Ganesh Manudhane, kardiológ v nemocnici Seven Hills v Bombaji, pre Business Insider uviedol, že za rok videl štyroch pacientov, ktorí mali malé krvné zrazeniny spôsobujúce gangrénu, čo je vážny stav, keď odumiera telesné tkanivo. Teraz je to podľa neho už každý týždeň jeden človek.

„Mám podozrenie, že by to mohlo byť kvôli zvýšenému počtu prípadov varianu delta,“ uviedol Manudhane. Dodal však, že geneticky nezasekvenoval testy pacientov na koronavírus, aby skontroloval, či išlo o variant delta, ktorý sa v tejto krajine zistil v októbri.

V Indii málo sekvenujú vzorky

Abdul Ghafur, konzultant pre infekčné choroby v nemocnici Apollo v Chennai zase uviedol, že zažil oveľa viac prípadov ľudí s covidom, ktorí mali hnačky, ako v prvej vlne v roku 2020.

„Ale všetky závery od miestnych lekárov po celej krajine boli založené na ich klinických skúsenostiach, a nie na publikovaných údajoch,“ uviedol.

Nie je jasné, koľko ľudí v Indii je infikovaných variantom delta v porovnaní s inými variantmi. Je to jeden z troch podobných vírusových kmeňov, ktoré všetky pochádzajú z Indie.

Niektoré štatistiky zoskupujú tieto tri dohromady a nie všetky pozitívne testy na koronavírus sa v laboratóriu sekvenujú, aby sa skontrolovali varianty.

Podľa správy v časopise Nature bolo k aprílu sekvenovaných 0,75 percenta všetkých prípadov v Indii. Od začiatku pandémie pritom krajina zaznamenala 29,45 milióna prípadov. Tento nedostatok údajov brzdí to, aby lekári dokázali porozumieť tomuto variantu.

Ghafur dodal, že napriek tomu, že má druhý najvyšší počet pacientov s covidom na svete, popredný indický výskumný ústav nerealizoval nijaké hodnotné vedecké štúdie.

Anurag Agarwal, riaditeľ Inštitútu genomiky a integračnej biológie v Dillí uviedol, že neexistuje jasná súvislosť medzi variantom delta a atypickými príznakmi.

Agarwal uviedol, že nárast ľudí s atypickými príznakmi môže byť spôsobený skôr nárastom celkových prípadov koronavírusu v Indii, ako nárastom variantu delta.

Neil Ferguson, riaditeľ centra pre analýzu globálnych infekčných chorôb na Imperial College v Londýne vysvetlil, že keď ochorie veľké množstvo ľudí, môže existovať spektrum zriedkavých stavov, ktoré nie sú vôbec typické.

Čierna pleseň 

Čierna huba nie je príznakom koronavírusu, ale plesňovou komplikáciou, ktorá sa vyskytuje počas týždňov po infekcii. Lekári v Indii ju anekdoticky spájajú s variantom delta.

Harsh Vardhan, indický minister zdravotníctva, minulý pondelok uviedol, že je zaznamenaných viac ako 28-tisíc prípadov infekcie čiernou hubou, ktoré sa vyskytujú u ľudí so zníženou imunitou alebo
cukrovkou. 86 percent z nich malo covid.

Súvislosť medzi touto plesňou a potlačenou imunitou alebo cukrovkou nie je dokázaná, predpokladá sa však, že vysoký počet prípadov v Indii by mohol vysvetliť počet prípadov.

Ghafur uviedol, že verí, že variant delta je s najväčšou pravdepodobnosťou príčinou nárastu prípadov čiernej huby.

Shailesh Kothalkar, otolaryngológ v nemocnici Seven Star Hospital v meste Nagpur uviedol, že variant delta spôsobuje poškodenie beta buniek v pankrease, ktoré produkujú inzulín a regulujú hladiny glukózy v krvi.

„Potrebujeme podrobnejšie preskúmanie tohto problému, ale asi u viac ako 40 percent pacientov sa po liečbe covidu počas tejto druhej vlny objavuje cukrovka,“ uviedol.

David Denning, profesor infekčných chorôb na univerzite v Manchestri pre Telegraph povedal: „Je možné, že iný variant spôsobí väčšie narušenie výstelky nosa alebo pľúc a potom by to umožnilo hubám ľahšie sa dostať dovnútra.“

01 - Modified: 2021-06-21 11:40:58 - Feat.: 0 - Title: Pokazí delta leto a spustí novú vlnu? Rýchlo sa šíri už aj v Nemecku či Taliansku, no všetky oči sa upierajú inde 02 - Modified: 2021-06-21 06:49:39 - Feat.: 0 - Title: V Indii zaznamenali nový variant koronavírusu, označili ho ako delta plus 03 - Modified: 2021-06-19 08:32:21 - Feat.: 0 - Title: Ako sa budú varianty koronavírusu ešte zhoršovať? Pomôžu modely mutácií, vysvetlil známy vedec 04 - Modified: 2021-06-18 08:14:28 - Feat.: 0 - Title: Hrozby variantu delta. Je nákazlivejší, má iné príznaky a prvá dávka vakcín nestačí
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 02 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 05 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 10:30