TASR/AP
StoryEditor

Dosiahol koronavírus „vrcholnú kondíciu“? Experti riešia, či je delta to najhoršie, čo uvidíme

01.07.2021, 15:28
Autor:
sansan
Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie označili deltu za „najschopnejší“ variant. Je prenosnejší a potenciálne smrteľnejší ako akýkoľvek iný variant koronavírusu doteraz.

Predstavitelia WHO začiatkom týždňa uviedli, že delta je doposiaľ najschopnejším variantom, pretože sa šíri ešte ľahšie ako iné varianty a môže viesť k závažnejším prípadom u neočkovaných ľudí.

Je ale možné, že delta je to najhoršie, čo na nás koronavírus vrhne - inými slovami, vírus dosiahol takzvanú vrcholnú kondíciu.

Superšíriaca verzia vírusu

„Delta je superšíriaci sa variant, najhoršia verzia vírusu, akú sme videli,“ tweetoval Eric Topol, riaditeľ kalifornského výskumného inštitútu Scripps Research Translational Institute.

Topol a taliansky virológ Roberto Burioni skúmajú tento scenár v článku zverejnenom v časopise Nature. Napísali, že vírus pravdepodobne zasiahne bod, po ktorom už viac nemutuje, aby sa stal infekčnejším.

V takom prípade podľa nich konečný variant zvíťazí a stane sa dominantným kmeňom, ktorý bude mať iba občasné minimálne variácie.

Je príliš skoro vedieť, či sa to stalo, pretože delta ešte nie je dominantná na celom svete. Pravdepodobne to však bude čoskoro - delta bola doteraz zistená vo viac ako 80 krajinách a už je dominantná v Indii a Veľkej Británii.

„Delta stúpa na vrcholnú kondíciu - či už je na vrchole je veľmi ťažké povedať, kým neuvidíme ďalšie zmeny,“ povedal Andrew Read, ktorý študuje vývoj infekčných chorôb na Pennsylvánskej štátnej univerzite.

„Ak Delta prevezme kontrolu nad svetom a nič sa nezmení, potom za rok alebo dva, budeme vedieť, že je to ten najzdatnejší,“ dodal.

Vyššie riziko prenosu aj hospitalizácie

Koronavírus neustále mutuje relatívne neškodným spôsobom, ale mutácia raz za čas zmení vírus na hrozivejšiu formu.

Vyvinie sa nový variant, ktorý sa môže vyhnúť protilátkam vytvoreným v reakcii na vakcínu alebo predchádzajúcu infekciu, má za následok vážnejšie ochorenie alebo sa ľahšie šíri.

Nový výskum ukazuje, že delta spĺňa najmenej dve z týchto kritérií. Anglický úrad verejného zdravotníctva zistil, že Delta je spojená so 60 percent vyšším rizikom prenosu koronavírusu v domácnosti v porovnaní s variantom alfa, ktorý bol objavený vo Veľkej Británii. Alfa je pritom podľa zistení až o 50 percent prenosnejšia ako pôvodný kmeň.

Vedci v Škótsku tiež zistili, že nakazenie sa deltou zdvojnásobuje riziko hospitalizácie v porovnaní s alfou. Predchádzajúce štúdie naznačujú, že alfa môže byť o 30 až 70 percent smrteľnejšia ako pôvodný kmeň.

Navyše ďalšie výskumy naznačujú, že jedna dávka očkovacej látky neobstojí tak dobre proti delte, ako proti iným kmeňom koronavírusu.

Posledné analýzy anglického úradu verejného zdravotníctva zistili, že dve dávky vakcíny Pfizer boli na 88 percent účinné pri prevencii symptomatického covidu proti delte, zatiaľ čo jedna dávka bol účinná iba na 33 percent. To je porovnanie s 95-percentnou účinnosťou proti pôvodnému kmeňu a s 52 percentami po jednej dávke.

Delta a alfa môžu vyprodukovať infekčnejší kmeň

Najlepší spôsob ako docieliť, aby koronavírus dosiahol vrcholnú kondíciu, napísali Topol a Burioni vo svojom príspevku, je byť nákazlivejší.

Ak sa variant už rýchlo šíri, nie je potrebné, aby sa vyhol imunitnej reakcii tela. Môže jednoducho preskočiť na inú osobu. „Hľadáme zvýšenie rýchlosti prenosu z človeka na človeka,“ uviedol Read.

Zatiaľ je delta zďaleka najprenosnejším variantom. Podľa nedávneho odhadu Financial Times sa americké prípady delty strojnásobili za 11 dní, z 10 percent všetkých prípadov začiatkom júna na 31 percent minulý týždeň.

V takom prípade odborníci predpovedajú, že sa delta stane v priebehu niekoľkých týždňov dominantným kmeňom národa. To však nevyhnutne neznamená, že koronavírus dosiahol maximálny prenos.

Read hovorí, že delta môže stále získavať kombinácie mutácií, vďaka ktorým je šírenie ešte lepšie - čo nazval variantom delta plus.

Je tiež možné, že dva samostatné varianty, napríklad delta a alfa, môžu kombinovať mutácie, aby vyprodukovali tak ešte infekčnejší kmeň. Podľa tretieho scenára Read uviedol, že deltu môže ako dominantný variant vytlačiť úplne nový kmeň.

„V súčasnosti je najväčšou obavou iba samotný počet ľudí, ktorí majú vírus, a teda len generovaný počet variantov,“ uviedol Read. „Niektoré z nich môžu byť jackpot, ktorý je ešte zdatnejší ako delta.“

Vakcíny napriek tomu pravdepodobne poskytnú aspoň určitú ochranu proti akémukoľvek kmeňu, ktorý predstavuje vrcholnú kondíciu koronavírusu.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 16:22