Najdôležitejšie je v lete podľa Cajthamlovej zavodňovanie organizmu. Upozorňuje na nedostatok čistej vody v našom pitnom režime, ktorý sa prejavuje nielen v období horúčav. "Čistá voda by mala byť základom pitného režimu," myslí si. To, či pijeme dosť, môžeme zistiť podľa farby moču. Mala by byť svetlo žltá, nie tmavožltá či biela.Pixabay
StoryEditor

Podivuhodná voda. Poznáte záhady rozšírenej tekutiny?

06.07.2021, 00:00
Zdanlivo najbežnejšie veci bývajú prI bližšom pohľade často najzaujímavejšie. Platí to aj pre tekutinu, ktorou ste si dnes ráno čistili zuby a ktorá tvorí vaše telo. Voda. Kde sa na Zemi vlastne vzala?

Na dva diely vodíka daj jeden diel kyslíka. Vznikne nápoj pre bohov, postaví ťa na nohy, hovorí detská veršovanka. Voda je skutočne božská. Prečo ju dnes na Marse tak usilovne hľadá sonda Perseverance?

Voda je základnou podmienkou života. Podľa veku tvorí 60 až 80 percent našich tiel. Z prevažnej väčšiny sme teda vlastne recykláty.

Voda, ktorá nám dnes prúdi v cievach, útrobách a mozgoch, už bola súčasťou miliárd životov pred nami. Každý z nás má v sebe aspoň pár molekúl vody z dinosaurov, neandertálcov, Adolfa Hitlera, stredovekých mongolských nájazdníkov alebo napríklad Karla IV.

Napriek tomu o vode stále nevieme to najdôležitejšie: kde sa na Zemi vzala? Existujú dve súperiace teórie. Podľa jednej bola naša planéta pôvodne suchá ako seno.

Modrú tekutinu k nám neskôr dopravili asteroidy a kométy. Lenže koľko by ich muselo byť? A prečo k tomu nedošlo aj na iných planétach?

Druhá teória hovorí, že tu bola voda odjakživa. Aj keby sa raz preukázala pravda, minerálky, džúsy ani pivo kvôli tomu nezlacnejú. Pri pive však môžete celé hodiny debatovať o tajomstvách, na ktoré máme len hmlisté odpovede.

Dôkaz Boha?

Voda sa správa úplne inak ako iné kvapaliny a má mnoho veľmi nezvyčajných chemických a fyzikálnych vlastností. Jej výnimočné parametre vysvetľuje unikátna štruktúra.

Vo vani, do ktorej sa slastne ponoríte, neplávajú bilióny oddelených „guľôčok“, ako si môžeme predstaviť molekuly.

Každá molekula vody má totiž pomyselné ručičky – vodíkové väzby, ktoré podá štyrom susedným molekulám.

Voda je vďaka tomu prepojená vnútornou tetrahedrálnou štruktúrou pripomínajúcou pyramídy. Vďaka týmto pevným...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo potrebujete vedieť predtým, ako si zabezpečíte vlastný zdroj vody? Odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 03 - Modified: 2024-04-06 07:10:14 - Feat.: - Title: Rakúsko bude o 40 rokov takmer bez ľadovcov. Už sa tomu nedá zabrániť, vravia vedci 04 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 05 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad)
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 11:49