Žiaci vo francúzskom Nice používajú kloktacie testy. Na Slovensku sa školy otvorili, ale u detí sa covid zatiaľ nezisťuje.Reuters
StoryEditor

Deti patria medzi najzraniteľnejšie voči delte. Tu je dôvod, prečo sa treba viac obávať

06.07.2021, 16:24
Autor:
sansan
Aj keď neexistujú presné čísla, výskum naznačuje, že značný počet detí by mohol trpieť dlhým covidom.

Nezaočkované skupiny sú voči delte najzraniteľnejšie a prepuknutia medzi deťmi a mladými ľuďmi spôsobujú nové vlny v krajinách, kde sa tento variant šíri, najmä v školách.

Aj keď je nepravdepodobné, že by deti z covidu vážne ochoreli alebo zomreli, dôkazy čoraz viac naznačujú, že u značného počtu ľudí pretrvávajú príznaky ešte niekoľko mesiacov po počiatočnej infekcii, aj keď to bol mierny prípad. Aj keď neexistujú presné čísla, výskumy spomenuté v National Geographic naznačujú, že značný počet detí by mohol trpieť dlhým covidom. 

Nadmerná únava a problémy s dýchaním

Ľudia postihnutí týmto postcovidovým syndrómom sa pravidelne sťažujú zvyčajne na únavu, ťažkosti s dýchaním, búšenie srdca, bolesti hlavy, bolesti svalov a kĺbov, horúčku, závraty, únavu, mozgovú hmlu a ďalšie.

Rovnako ako u dospelých, aj tento syndróm môže postihnúť deti po miernom alebo dokonca bezpríznakovom covide, ako aj po závažnejšom covide. 

Nikto presne nevie, koľko detí postihol dlhý covid. Ale niekoľko malých štúdií naznačuje, že to môže byť významné číslo.

Keď vedci v Ríme sledovali 129 detí (stredný vek bol 11), ktorým bol diagnostikovaný covid, viac ako polovica mala po predpokladanom zotavení najmenej jeden pretrvávajúci stav.

V tých najmenej štyroch mesiacoch bolo 14 detí, alebo viac ako 10 percent z celkového počtu, ešte stále chorých z dôvodu troch alebo viacerých obťažujúcich príznakov.

Austrálski vedci sledovali 171 mladších detí pozitívnych na covid (stredný vek bol 3) a zistili, že 8 percent hlásilo postcovidove ppríznaky ešte o dva mesiace neskôr. V tejto štúdii sa však všetky z nich do šiestich mesiacov zotavili.

Začiatkom júna holandskí vedci uskutočnili prieskum pediatrov vo svojej krajine, ktorí uviedli, že dlhým covidom bolo postihnutých 89 mladých ľudí v ich starostlivosti.

Podľa výskumníčky Caroline Brackelovej, pediatrickej pneumologičky z Amsterdamského univerzitného lekárskeho centra, bolo najviac znepokojujúce to, že u viac ako tretiny týchto detí boli príznaky dostatočne závažné na to, aby im spôsobili veľké obmedzenia v každodennom živote, väčšinou v dôsledku nadmernej únavy, problémov so sústredením a ťažkosti s dýchaním.

Delta ohrozuje čiastočne očkovaných

Variant delta, tiež známy ako B.1.617.2, bol prvýkrát identifikovaný v Indii. Vysoko zaočkované krajiny ako Veľká Británia a Izrael predĺžili alebo znovu zaviedli obmedzenia v boji proti ich jeho rýchlemu rozšíreniu a regióny v Európe a Austrálii sa opäť dostali do lockdownov.

Aj keď sa očkovacie látky Pfizer, Moderna či Johnson & Johnson stále javia ako účinné pri prevencii symptomatických ochorení - aj keď v mierne zníženej miere - ochrana ponúknutá jednou dávkou (z dvoch) je výrazne nižšia, takže čiastočne očkovaným stále hrozí riziko nákazy.

Delta je nákazlivejšia ako iné varianty a dôkazy naznačujú, že je o 40 až 60 percent prenosnejšia ako alfa, ktorý je stále dominantným kmeňom na Slovensku. Ten je už o 50 percent prenosnejší ako pôvodný koronavírus prvýkrát zistený v čínskom Wu-chane.

Je prinajmenšom rovnako nebezpečný ako iné varianty, pričom v jednej štúdii v časopise Lancet sa zistilo, že u pacientov s deltou je hospitalizácia dvakrát vyššia ako u pacientov infikovaných alfa.

Príznaky infekcie delty sa tiež môžu líšiť od typických príznakov covidu a nechtiac uľahčujú šírenie vírusu - viac sa podobajú na prechladnutie vrátane bolesti hlavy, nádchy a bolesti v krku.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:10