Pixabay
StoryEditor

Vedci možno odhalili príčinu dlhého covidu, ukazuje nová štúdia

12.07.2021, 12:07
Autor:
sansan
Prečo covid trvá tak dlho a spôsobuje niektorým ľuďom príznaky, ktoré pretrvávajú mesiace po počiatočnej infekcii? Nové dôkazy naznačujú, že trvalý odtlačok covidu môže byť spôsobený tým, že vírus významne ovplyvňuje krv ľudí.

„Dokázali sme zistiť jasné a dlhotrvajúce zmeny v krvných bunkách - či už počas akútnej infekcie, alebo aj po nej,“ vysvetľuje biofyzik Jochen Guck z Max Planck Institute for Science of Light v Nemecku v časopise Biophysical Journal.

Nová technológia

V novej štúdii Guck a ďalší vedci analyzovali krv pacientov pomocou systému, ktorý sa nazýva cytometria deformovateľnosti v reálnom čase (RT-DC) a ktorý je schopný rýchlo analyzovať stovky krviniek za sekundu a zistiť, či vykazujú prítomnosť abnormálnych zmien v ich veľkosti a štruktúre.

Táto technológia je relatívne nová, ale mohla by pomôcť pri hľadaní toho, čo zostáva pri covide významnou neznámou: ako môže koronavírus ovplyvňovať krv na bunkovej úrovni.

„Hyperzápalová reakcia a poruchy zrážania vedúce k preťaženiu mikrociev sa považujú za kľúčové faktory stále sa zvyšujúceho počtu obetí,“ píšu vo svojom príspevku vedci pod vedením autorky Markéty Kubánkovej.

„Doteraz sa nepredpokladalo, že by fyzické zmeny krviniek zohrávali úlohu pri poškodení orgánov súvisiacom s covidom.“

Počet červených buniek sa líšil

V štúdii vedci analyzovali krv od 55 jedincov: 17 pacientov s ťažkým covidom (polovica z nich neskôr zomrela), 14 zotavených pacientov a 24 zdravých dobrovoľníkov, ktorí nejavili známky toho, že by mali toto ochorenie.

Celkovo prešli systémom RT-DC viac ako 4 milióny krviniek odobratých týmto ľuďom a boli mikroskopicky analyzované pri ich prietoku úzkym kanálom v prístroji.

Výsledky ukázali, že počet červených krviniek, nazývaných erytrocyty, u pacientov s covidom sa líšil viac ako u zdravých ľudí, a vykazovali známky stuhnutosti ich fyzickej štruktúry, ktoré vykazovali menšiu deformovateľnosť, čo by mohlo ovplyvniť ich schopnosť dodávať kyslík cez telo.

„Fyzikálne vlastnosti červených krviniek sú rozhodujúce pre mikrocirkulačný tok a ako také by tieto zmeny mohli narušiť cirkuláciu a podporiť hypoxémiu,“ vysvetľujú vedci.

„Účinok mohol pretrvávať u pacientov s covidom dlho potom, čo infekcia už nie je aktívna; zistili sme, že u zotavených pacientov neboli fenotypové zmeny také výrazné, ale stále prítomné.“

Zmeny pretrvávajúce celé mesiace

Vedci naopak zistili, že forma bielych krviniek nazývané lymfocyty vykazovala zníženú tuhosť u pacientov s covidom, zatiaľ čo iné biele krvinky, známe ako monocyty, boli významne väčšie ako v bunkách z kontrolnej skupiny.

Medzitým neutrofily - iný typ bielych krviniek - vykazovali početné zmeny u pacientov s covidom, ktoré sa pozorovali vo väčšom objeme a s väčšou deformáciou.

Je zaujímavé, že neutrofily majú obzvlášť krátku životnosť (iba asi jeden deň), ale zmeny neutrofilov u pacientov s covidom bolo možné pozorovať ešte mesiace po infekcii, výsledok Kubánková popisuje ako úplne neočakávaný.

„Zatiaľ čo sa niektoré z týchto zmien po hospitalizácii zotavili na normálne hodnoty, iné pretrvávali mesiace po prepustení z nemocnice, čo dokazuje dlhodobý odtlačok covidu v tele,“ píšu vedci.

Ešte nie je úplne známe, ako zmeny buniek vedú k symptómom covidu a niekedy k smrti. Zatiaľ je to len ďalší dôkaz toho, ako hlboko tento vírus napadá naše telá a prečo sa hoľudia nevedia zbaviť.

„Pretrvávajúce zmeny erytrocytov a neutrofilov mohli súvisieť s dlhodobými príznakmi uzdravených pacientov, z ktorých 70 percent popísalo chronické bolesti hlavy alebo neurologické príznaky, 54 percent malo poruchy koncentrácie a 62 percent obehové problémy ako studený pot a tachykardia,“ píšu autori.

„Predpokladáme, že pretrvávajúce zmeny fyzikálnych fenotypov krvných buniek by mohli prispieť k dlhodobému zhoršeniu cirkulácie a dodávky kyslíka v súvislosti s covidom.“

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 10:41