StoryEditor

Na Sibíri našli levíča z doby ľadovej, má zachovalú srsť, kostru aj orgány

16.08.2021, 10:42
Autor:
dttdtt
Levíča, ktoré ukrývala v ruskej Arktíde trvalo zamrznutá pôda, je podľa odborníkov staré zhruba 28-tisíc rokov a ide o maximálne dva mesiace starú samicu leva skalného.

Telo zvieraťa z doby ľadovej sa podľa vedcov zachovalo v až neuveriteľne dobrom stave. V jeho zažívacom trakte sa dokonca zachovalo materské mlieko, píše iDNES.cz.

Objavili viac levíčat

Malú levicu, ktorá dostala meno Sparta, objavili v roku 2018 na brehu rieky Semjueljach pátrači po pozostatkoch mamutov.

Ruskí vedci o náleze informovali v novej štúdii. Podľa tej bolo o rok skôr na rovnakom mieste nájdené aj ďalšie praveké levíča, ktorému výskumníci prezývajú Boris. Reuters

​Hoci levíčatá ležali len pätnásť metrov od seba, pochádzali z rôznych vrhov a narodili sa tisíce rokov od seba. Boris žil zhruba pred 43 tisíc rokmi.

Mláďatá zomreli vo veku jedného až dvoch mesiacov. Bádatelia v regióne v posledných rokoch našli aj ďalšie dve levíčatá - Uyana a Dianu.

Jedinečný nález

Podľa spoluautora štúdie Valerija Plotnikova je Sparta jedným z najdokonalejšie zachovaných živočíchov z doby ľadovej. "Bola v naozaj veľmi dobrom stave. Okrem iného mala stále srsť, kostru aj vnútorné orgány," uviedol.

"Je to jedinečný nález. V Jakutsku sa nič podobné doteraz nenašlo," opísal Plotnikov pre denník The Guardian. "Dúfame, že niektoré časti materského mlieka zostanú nedotknuté, pretože ak by to tak bolo, môžeme pochopiť, aká bola strava matky levíčaťa," dodal.

Na detailné preskúmanie obsahu žalúdka mláďat a úplné genetické sekvenovanie sa odborníci podľa Plotnikova ešte len chystajú.

Jaskynné levy vyhynuli pred približne 14-tisíc rokmi. K tímu, ktorý zviera skúmal, patrili špičkoví paleontológovia z Ruska, Švédska či Japonska.

"Bolo to úplne ohromujúce. Viete, že možno niečo objavíte, ale toto levíča vyzeralo, že zomrelo len pred dvoma týždňami," popísal pre server Euronews Love Dalen, profesor evolučnej genetiky v centre pre paleogenetiku v Štokholme.

Odkrýva ich klimatická zmena 

Podľa vedcov nič nenasvedčuje tomu, že by Spartu či Borisa zabil predátor. Domnievajú sa preto, že zvieratá mohli spadnúť alebo ich uväznil zosuv pôdy.

Podobné nálezy v obrovských priestoroch Sibíri pribúdajú. Tieto objavy podľa vedcov súvisia so zmenami klímy, kvôli ktorým sa polárne oblasti otepľujú rýchlejšie ako zvyšok sveta.

V dôsledku topenia večne zamrznutej pôdy zvanej permafrost sa dostávajú na svetlo skôr nedostupné nálezy prehistorických zvierat, ktoré sa v zmrznutej pôde dochovali v dobrom stave.

01 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vstrekovanie síry do atmosféry? Má to nebezpečné riziká, varujú vedci 03 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 04 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 05 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 11:05