NIAID Integrated Research Facility
StoryEditor

Ako sa bude delta vyvíjať ďalej? Vedec predpovedá, ako by mohla vyzerať budúcnosť

25.08.2021, 00:00
Autor:
sansan
Pandémia covidu je dramatickou ukážkou vývoja v akcii. Evolučná teória vysvetľuje veľa z toho, čo sa už stalo, predpovedá, čo sa stane v budúcnosti a naznačuje, ktoré stratégie na jej zvládnutie budú pravdepodobne najúčinnejšie.

Evolúcia napríklad vysvetľuje, prečo sa variant delta šíri rýchlejšie ako pôvodný kmeň Wuhan. Vysvetľuje, čo by sme mohli vidieť s budúcimi variantmi. A naznačuje, ako by sme mohli zintenzívniť opatrenia v oblasti verejného zdravia, aby sme na to reagovali.

O tom, ako sa bude vyvíjať pandémia na Slovensku sme sa v HNtelevízii rozprávali s matematikom Richardom Kollárom:

Delta však nie je koniec príbehu pre vírus, ktorý spôsobuje covid. Toto hovorí evolučná teória o tom, čo sa stane ďalej, píše pre Conversation Hamish McCallum, riaditeľ Centra pre zdravie a potravinovú bezpečnosť z Griffith University.

Ako sa vyvíjajú vírusy?

Evolúcia je výsledkom náhodných mutácií (alebo chýb) vo vírusovom genóme, keď sa replikuje. Niektoré z týchto náhodných mutácií budú pre vírus prospešné, čo prinesie určitú výhodu.

Kópie týchto výhodných génov s väčšou pravdepodobnosťou prežijú do ďalšej generácie prostredníctvom procesu prirodzeného výberu.

Nové vírusové kmene sa môžu vyvíjať aj rekombináciou, keď vírusy získavajú gény od iných vírusov alebo dokonca od svojich hostiteľov.

Všeobecne povedané, môžeme očakávať, že evolúcia bude uprednostňovať kmene vírusov, ktorých výsledkom je strmšia epidemická krivka, ktorá produkuje viac prípadov rýchlejšie, čo vedie k dvom predpovediam.

Po prvé, vírus by sa mal stať prenosnejším. Jedna infikovaná osoba pravdepodobne nakazí viac ľudí, budúce verzie vírusu budú mať vyššie reprodukčné číslo alebo R.

​Za druhé, môžeme tiež očakávať, že evolúcia skráti čas, ktorý trvá medzi tým, ako sa niekto nakazí, a nakazí ostatných (kratší „sériový interval“). Obe tieto predpovedané zmeny sú zjavne dobrou správou pre vírus, ale nie pre jeho hostiteľa.

Vysvetľuje to deltu

Táto teória vysvetľuje, prečo delta teraz koluje po svete a nahrádza pôvodný kmeň vírusu. Pôvodný kmeň mal hodnotu R 2-3, ale hodnota R delty je asi 5-6, pričom niektorí vedci tvrdia, že tento údaj je ešte vyšší.

Takže niekto nakazený deltou pravdepodobne nakazí najmenej dvakrát toľko ľudí ako pôvodný kmeň z čínskeho Wuchanu.

Existujú tiež dôkazy, že delta má oveľa kratší sériový interval v porovnaní s pôvodným kmeňom. To môže súvisieť s vyššou vírusovou záťažou (množstvom vírusu v tele) u niekoho infikovaného deltou v porovnaní s predchádzajúcimi kmeňmi.

To môže umožniť prenos delty skôr po infekcii. Vyššia vírusová záťaž môže tiež spôsobiť, že delta sa bude ľahšie prenášať vonku a po „letmom kontakte“.

Ovplyvňujú vakcíny vývoj vírusu?

Vieme, že vakcíny určené na ochranu pred pôvodným kmeňom pôsobia proti delte, ale sú menej účinné. Evolučná teória to predpovedá; vírusové varianty, ktoré sa môžu vyhnúť vakcínam, majú evolučnú výhodu.

Môžeme teda očakávať preteky v zbrojení medzi vývojármi vakcín a vírusom, pričom vakcíny sa budú snažiť dobehnúť vírusovú evolúciu.

​Z tohto dôvodu nás pravdepodobne bude čakať pravidelná posilňovacia injekcia, navrhnutá tak, aby prekonala tieto nové varianty, rovnako ako pri posilňovacích očkovacích látkach proti chrípke.

Očkovacie látky proti covidu znižujú vašu šancu prenosu vírusu na ostatných, ale prenos úplne neblokujú. A evolučná teória nám ponúka varovný príbeh.

Existuje kompromis medzi prenosnosťou a tým, ako chorý človek ochorie s väčšinou mikroorganizmov spôsobujúcich choroby. Na to, aby ste mohli vírus prenášať, totiž potrebujete určitú vírusovú záťaž.

Ak vakcíny nie sú stopercentne účinné v blokovaní prenosu, môžeme očakávať posun v kompromise smerom k vyššej virulencii.

Inými slovami, vedľajším účinkom vírusu, ktorý je schopný prenosu z očkovaných osôb, teória predpovedá, že v priebehu času bude pre neočkovaných ľudí škodlivejší.

A čo budúce varianty?

V krátkodobom horizonte je vysoko pravdepodobné, že evolúcia bude naďalej „dolaďovať“ vírus:

  • jeho hodnota R sa bude stále zvyšovať (nakazí sa viac ľudí)
  • sériový interval sa zníži (ľudia sa stanú infekčnými skôr)
  • varianty spôsobia, že vakcíny budú menej účinné (budú sa vyhýbať očkovaniu).

Nevieme však, ako ďaleko môžu tieto zmeny ísť a ako rýchlo sa to môže stať. Niektorí vedci si myslia, že vírus sa už môže blížiť k „vrcholovej kondícii“. Napriek tomu môže mať v rukáve stále niekoľko trikov.

Vedecká poradná skupina britskej vlády pre mimoriadne situácie (SAGE) nedávno preskúmala scenáre dlhodobého vývoja vírusu.

Hovorí, že je takmer isté, že dôjde k akumulácii malých mutácií vedúcej k tomu, že súčasné vakcíny budú menej účinné, takže posilňovače s upravenými vakcínami budú nevyhnutné.

Potom hovorí, že dramatickejšie zmeny vo víruse, ktoré by mohli nastať rekombináciou s inými ľudskými koronavírusmi, sú realistickou možnosťou. To by si vyžadovalo zásadnejšie prepracovanie vakcín.

SAGE si tiež myslí, že existuje reálna možnosť, ktorá povedie k vírusu, ktorý môže byť pre ľudí patogénnejší (škodlivejší) alebo môže sa vyhnúť existujúcim vakcínam.

Toto by bol scenár, kde SARS-CoV-2 nakazí zvieratá, než prejde späť na ľudí. Už sme videli, že SARS-CoV-2 infikuje norky, mačkovité šelmy a hlodavce.

A nakoniec, evolučná teória má varovanie aj pred budúcimi pandémiami. Silu bude mať génová mutácia, ktorá umožní vírusu u relatívne vzácnych druhov (napríklad netopierov) získať prístup k ľuďom.

Môžeme teda očakávať budúce pandémie, keď sa zvieracie vírusy rozšíria na ľudí, rovnako ako v minulosti. 

01 - Modified: 2021-08-24 09:12:39 - Feat.: 0 - Title: Ktorá mutácia pomáha delte šíriť sa ako blesk? 02 - Modified: 2021-08-24 07:45:12 - Feat.: 0 - Title: Delta vyvoláva kašeľ a stratu čuchu aj u očkovaných, ukázala britská štúdia 03 - Modified: 2021-08-17 22:02:40 - Feat.: 0 - Title: Smatana pre HN: Delta je „game changer“. Slovensko zažíva ticho pred búrkou, s ktorou opäť hrozia tisíce mŕtvych 04 - Modified: 2021-08-17 09:25:48 - Feat.: 0 - Title: Delta robí kolektívnu imunitu nemožnou, tvrdí odborník. Tu je dôvod
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 11:14