StoryEditor

Príliš očisty škodí, hovorí vedec. Nesprchoval sa päť rokov

14.09.2021, 12:04
Menej znamená lepšie. Hygiena a umývanie rúk sú nevyhnutné činnosti, predovšetkým v čase pandémie. Samozrejme nadužívanie a posadnutosť sprchovaním a mydlením škodí nášmu mikrobiómu. Tvrdí to vedec James Hamblin, ktorý sa nielen kvôli svojej novej knihe päť rokov nesprchoval.

Na úvod spolu so serverom Big Think pripomeňme, že prístup k očiste sa počas histórie a naprieč kultúrami líšil, píše Xman.cz. Kým moslimovia a hinduisti si vypracovali sofistikované umývacie rituály, kresťania k nej boli veľmi podozrievaví.

Mali za to, že kúpeľ vystavuje organizmus riziku ochorenia a že dostatočným opatrením je vymeniť si raz za čas spodnú bielizeň.

​Doba sa však zmenila a moderná západná spoločnosť očiste kože a hygienickým prostriedkom prepadla. Podľa Hamblina, lekára odboru verejného zdravia z univerzity v Yale a prispievateľa magazínu The Atlantic, to prináša negatíva. Je to podľa neho nezdravé, nákladné a ochudobňuje nás to o čas.

Jeho hygienický minimalizmus sa podľa denníka The Guardian vyvíjal postupne a najprv z rýdzo praktických dôvodov, presťahoval sa, začal pracovať na svojej kariére spisovateľa a potreboval ušetriť peniaze, priestor v byte a nakoniec i čas.

Lenže potom sa začal zaujímať o mikrobióm, trilióny mikróbov, ktoré s nami v symbióze žijú v našich črevách a na našej koži.

O to, ako sa tie mikroskopické organizmy starajú o náš imúnny systém, ako nás chránia pred patogénmi, ako znižujú riziko porúch, ako sú ekzémy.

Ničiť ich nemusí byť najlepší nápad, súdi stále viac odborníkov. A čím viac Hamblin tému študoval, tým viac oným smerom uvažoval tiež.

Výsledok? Jeho nová kniha Dočista: nová veda o koži a krása toho robiť menej môže začať onou šokujúcou vetou: "Pred piatimi rokmi som sa prestal sprchovať."

Rovno však, vzhľadom na imperatívy covidovej doby, zdôraznime, že umývať ruky si samozrejme neprestal.

Ostatne poznamenajme, že akokoľvek je naša spoločnosť posadnutá mydlami, šampónmi, krémami a voňavkami, rad ľudí si podľa denníka The Guardian nevie umývať správne ruky, a predovšetkým si ich neumýva, keď má, teda pred jedlom a po toalete.

​Ruky s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-12 09:30:00 - Feat.: - Title: 14-ročný americký vedec šokoval starších kolegov. Vynašiel mydlo, ktoré doslova zmýva rakovinu kože 02 - Modified: 2023-11-06 11:57:57 - Feat.: - Title: Hanba pre Bratislavu. Verejné toalety hlavného mesta sú jedny z najhorších v Európe, v rebríčku sa umiestnili na nelichotivom mieste 03 - Modified: 2023-09-08 14:34:31 - Feat.: - Title: Prešovský kraj trápi žltačka, v nemocnici leží 33 pacientov 04 - Modified: 2023-06-28 12:25:04 - Feat.: - Title: Nechávate posteľné prádlo aj týždeň neprevlečené? Je na ňom viac baktérií ako na záchodovej doske 05 - Modified: 2023-05-05 05:01:40 - Feat.: - Title: Špinavé ruky: Aké patogény skrývajú? Môže to mať vážne následky
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 11:19