Flickr
StoryEditor

Pýtate sa, prečo ste stále hladní? Toto je podľa vedcov dôvod, prečo sa vraciate do kuchyne

20.04.2019, 00:01
Autor:
ipip
Príliš málo spánku a príliš veľa stresu môže spôsobiť neustály hlad. Takisto sledovanie televízie, hormóny, nálada a dokonca aj zlá veľkosť vidličky môže indikovať hlad.

"S hladom to nie je také jednoduché, ako s fyzickou potrebou jedla a potravy," hovorí Aner Tal, ktorý pracuje ako asistent výskumu na Cornell University Food & Brand Lab, uvádza Time. „Existuje mnoho rôznych psychologických, biologických a environmentálnych faktorov, ktoré ovplyvňujú hlad."

V neposlednom rade sú to ale vaše stravovacie návyky. "Ak ste zvyknutí jesť obed každý deň o 14.-tej hodine, budete cítiť potrebu jesť v tej istej hodine, aj keď nemáte biologickú požiadavku na jedenie v tej dobe," hovorí Tal.

Prečo sme stále hladní?

Podstatnú úlohu zohráva aj to, aké potraviny volíte do svojho jedálnička, hovorí Belinda Lennerzová, endokrinologička a výskumná pracovníčka v Bostonskej detskej nemocnici a na Harvarde. "Základnou úlohou hladu je: prinútiť nás hľadať a konzumovať potraviny s cieľom udržať si stabilné množstvo dostupnej energie v našej krvi," hovorí Lennerzová, ktorá vykonala výskum v oblasti stravovacích vodičov hladu a chuti.

"K tomu dochádza vo väčšej miere, keď konzumujeme jedlo s vyšším obsahom tuku, bielkovín a vlákniny, ktoré sa pomaly rozkladá." Kým tieto potraviny pomáhajú telu v schopnosti dosiahnuť a udržať si dostatočne dobre vyvážený stav celé hodiny medzi jedlami, iné potraviny vyvolávajú metabolické posuny, ktoré nás posielajú späť do kuchyne, a to oveľa skôr po tom, čo sme jedli, hovorí Lennerzová.

Asi tušíte, aké potraviny to sú: vysoko spracované sacharidy

David Ludwig - Lennerzovej kolega na Harvarde a v Bostonskej nemocnici a autor nedávno vydanej knihy Always Hungry – calls, pomenoval tie z najpopulárnejších spracovaných sacharidov: biely chlieb, biela ryža, zemiakové výrobky, cukrom sladené nápoje, pripravené raňajkové cereálie, sušienky a čipsy.

"Tieto potraviny zmätú prírodné systémy vášho tela, ktoré kontrolujú hlad. Tie zvyčajne pracujú naozaj dobre, ale treba dbať na to, aby ste jedli pomaly," hovorí. Na rozdiel od zdravých tukov a vlákninou obohatených potravín, gréckych jogurtov, listovej zeleniny a strukovín, ktoré pokojne prejdú tráviacim systémom. Tieto desiaty, cukrovinky, sladké nápoje a iné spracované dobroty tvoria 61 percent priemerného nákupného košíka bežného Američana.

A reakcia vášho tela na tieto rýchlo strávené potraviny je uvoľnenie veľkého množstva inzulínu do krvi, v snahe normalizovať stúpajúcu hladinu cukru v krvi, vysvetľuje Lennerzová. To podporuje nielen priberanie na váhe, ale aj triky, pri ktorých mylnými signálmi nadobudne telo podozrenie, že potrebuje viac energie, aby spĺňalo potreby – čo vedie k hladu. Ak ste na nízkotučnej diéte s vysokým obsahom spracovaných potravín, je ešte intenzívnejší, hovorí Ludwig.

"Dnes je jedlo ľahko dostupné a to hneď v danom okamihu," hovorí Lennerzová. Aj sledovanie televíznych programov o varení či občerstvenie na kuchynskej linke môžu vyvolať až bodavú bolesť od hladu. K tomu pripočítajme výskum, ktorý ukazuje, že mnohé z týchto vysoko spracovaných potravín, najmä cukru – pracujú systémom tzv. odmeňovania mozgu, podobne ako pri cigaretách, drogách a iných návykových látkach.

Ako von z bludného kruhu? Pre začiatok, vymeňte vysoko spracované potraviny v prospech zdravých, tučných potravín, potravín s vlákninou a bielkovinami. Skúste na sebe aplikovať meditáciu všímavosti, svižnej chôdze, cvičenia a udržiavania potravín z dohľadu, môže to pomôcť obmedziť neustálu chuť na jedlo.

01 - Modified: 2017-05-17 12:18:10 - Feat.: 0 - Title: Zmeny klímy v praxi: Pod hladinou mora zmizlo už päť Šalamúnových ostrovov 02 - Modified: 2017-04-16 13:54:38 - Feat.: 0 - Title: Relax v kúpeli má rovnaký účinok na telo ako 30 minút chôdze, tvrdí výskum
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 05 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 12:19