Flickr
StoryEditor

Mnoho nádejných liečiv z výskumu sa k ľuďom nikdy nedostane

09.06.2017, 11:09
Autor:
ČTKČTK
Mnoho liečiv sa z výskumu nakoniec nikdy nedostane k ľuďom, aj keď ich vývoj spočiatku vyzerá nádejne.

Počas výskumu nikdy nie je možné vopred odhadnúť, či a kedy sa nové liečivo bude môcť použiť na človeku. V rozhovore s ČTK a Radiožurnálom to povedal 34-ročný biochemik Peter Dráber, ktorý prevzal prestížnu Prémiu Otto Wichterleho pre úspešných mladých vedcov, píšu Lidovky.

Je napriek tomu optimistický a myslí si, že v posledných desiatkach rokov výskum liečiv značne pokročil. Dráber sa vo svojom výskume sústreďuje na zápaly v tele a snaží sa nájsť odpoveď na to, ako presne funguje imunitný systém.

Skúma, ako bunky dokážu rozpoznať a reagovať na to, čo sa v organizme deje. Podobne ako väčšina laboratórií na svete pritom používa výskum na myšiach. "To, čo sa deje v tele pri zápaloch, sa dá simulovať na modeloch myší. Pozeráme sa na to, ako sa jednotlivé molekuly podieľajú na zápale a snažíme sa nájsť potenciálne ciele nových liekov, ktoré by potláčali zápalové ochorenia u ľudí, " vysvetlil Drábek.

Výskum podľa neho pokračuje dobre, venuje sa mu viacero laboratórií po celom svete. "Myslím, že sa rodia pokroky," podotkol. Vedci využívajú to, že medzi človekom a myšou sú malé genetické rozdiely.

"Tá predstava je taká, že najskôr je potrebné pochopiť, ako systémy fungujú na myšiach a potom ich presunúť na ľudí kvôli podobnosti," povedal.

Kedy sa liečivá dostanú k ľuďom?

Nie je podľa neho možné odhadnúť, kedy bude liečivo dostupné pre ľudí. "Veľa liečiv, aj keď vyzerá nádejne, sa bohužiaľ nedostane do ďalšej fázy," podotkol. Dráber je ale optimistický. "Tento výskum prebieha po celom svete v značnej miere, takže keď sa človek pozrie na vývoj liečiv za posledných 20 až 30 rokoch, tak to celkom dobre napreduje," povedal.

Úspešný vedec sa tento rok vrátil do Česka z Anglicka, kde absolvoval postdoktorálny pobyt. Zaoberal sa tam štúdiom procesov zápalových ochorení, ktoré súvisia s celým radom autoimunitných porúch. V Česku teraz na svoj výskum v ďalších troch rokoch získal juniorský grant Grantovej agentúry ČR v hodnote v prepočte 228 414 eur.

Okrem svojich vedeckých prác prispieva Dráber tiež k výučbe študentov a odovzdáva svoje poznatky mladým vedcom v Prahe a v Londýne. Je spoluautorom 17 vedeckých publikácií v prestížnych časopisoch a nositeľom Ceny Jaroslava Šterzla za najlepšiu publikáciu českej imunologickej spoločnosti za rok 2011.

01 - Modified: 2016-11-23 15:39:30 - Feat.: 0 - Title: Jedlo, lieky, kozmetika. Molekuly na smartfónoch o vás prezradia všetko
01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 09:00