StoryEditor

Smer môže naraziť na HZDS

04.02.2007, 23:00
Vládna trojka sa ešte nedohodla, či podporí novelu zákona o tripartite. Stále tak nie je jasné, či by kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa mali začať rešpektovať aj podniky, ktoré je nedojednali.
Vládna trojka sa ešte nedohodla, či podporí novelu zákona o tripartite. Stále tak nie je jasné, či by kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa mali začať rešpektovať aj podniky, ktoré je nedojednali. Túto zmenu v zákone určite podporí Smer- SD, ich poslankyňa dokonca úpravu navrhla. O novele pôvodne pochybovala SNS, teraz je všetko inak. "Nechali sme si ju vysvetliť ministerstvom. Zmenu podporíme," povedala poslankyňa NR SR za SNS Milada Belásová.
Naopak, otáznik visí nad ĽS- HZDS. Podpredseda ľudovcov Milan Urbáni hovorí, že sa rozhodnú tesne pred hlasovaním. "Ja osobne mám výhrady," poznamenal Urbáni. Jeho stranícky kolega a šéf parlamentného sociálneho výboru Jozef Hálecký tvrdí, že tripartitné dohody by sa mali robiť na úrovni podniku. "Vnucovanie dohôd vyššieho stupňa nemusí byť dobré pre podnik. To už snáď máme za sebou."
Hálecký však naznačil, že návrh možno podporia - z politických dôvodov. Hlasovať by sa malo najskôr zajtra.

KOLEKTÍVNU ZMLUVU BRZDÍ HZDS
Ak novela zákona prejde, kolektívne zmluvy vyššieho stupňa by platili aj pre podniky, ktoré nie sú členmi zväzov a nezúčastňujú sa teda na vyjednávaní podmienok zmlúv. Tento stav už platil, ale za pôsobenia Ľudovíta Kaníka na čele rezortu práce ho Dzurindova vláda zrušila.
V prípade úspechu novely v parlamente bude môcť sociálnu politiku podniku určovať tripartitná komisia pôsobiaca pri ministerstve práce. Návrh na rozšírenie platnosti kolektívnej zmluvy môže podať odborový zväz, ktorú ju dojednáva alebo niektorí zo zastúpených zamestnávateľov. Komisia potom bude skúmať, či je rozšírenie zmluvy opodstatnené. Posudzovať sa budú sociálno-ekonomické podmienky podniku, ako aj to, či je predmet jeho činnosti zhodný s firmami, ktoré dohodli pôvodnú kolektívnu zmluvu. Podnik by sa mal mať možnosť k návrhu vyjadriť. Jeho názorom sa však komisia nemusí riadiť.
Komisia skúmajúca možnosť rozšírenia platnosti i na iné podniky funguje i v súčasnosti. Je však potrebný súhlas daného podnikateľa.
Dôvodmi tejto zmeny sú zrovnoprávnenie sociálnych podmienok zamestnancov v odvetví. Podľa predkladateľky návrhu Jany Vaľovej sa tým môžu zmenšiť i regionálne rozdiely na Slovensku. Podniky na východnom Slovensku sa budú podľa nej musieť riadiť aj pomermi na západe.

Rozšírenie platnosti kolektívnych zmlúv
- tripartitná komisia bude môcť nariadiť, že sa zmluvou bude riadiť aj firma, ktorá sa ňou riadiť nechce
- návrh na komisiu bude môcť podať napríklad odborový zväz
- predmet činnosti firmy musí byť rovnaký ako majú podniky, ktoré zmluvu dohodli
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 07:34