StoryEditor

V okolitých krajinách politici hľadajú argumenty na oddialenie eura

07.11.2006, 15:05
Autor:
TASRTASR
Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka v okolitých stredoeurópskych krajinách začínajú politici v poslednom čase stále viac zneužívať teoretické argumenty ekonómov o optimálnom termíne prijatia eura.

Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Šramka v okolitých stredoeurópskych krajinách začínajú politici v poslednom čase stále viac zneužívať teoretické argumenty ekonómov o optimálnom termíne prijatia eura. "Využívajú ich na to, aby nachádzali argumenty na odďaľovanie vstupu do eurozóny," uviedol na dnešnej konferencii týždenníka TREND Top Manažment 2006.
"Slovensko vďaka rozpočtu na rok 2007, ktorý bol schválený, do týchto krajín nepatrí," konštatoval Šramko. Politici sa snažia podľa neho odďaľovať vstup do eurozóny, pretože im spôsobuje dva problémy. "Jednak núti politikov k veľmi vysokej disciplíne najmä v oblasti verejných financií, čo sa im môže nepáčiť," domnieva sa guvernér. Pre svoju politickú budúcnosť potrebujú totiž sľubovať občanom opatrenia, ktoré sú v priamom rozpore s potrebou dodržiavať ekonomickú disciplínu. Druhým problémom je obava politikov zo straty suverénnych nástrojov hospodárskej politiky. "Opäť nie z dôvodu, že by tá strata mala znamenať zhoršenie ekonomických podmienok, ale že reálne znižuje možnosti politikov," upozornil Šramko.
Ak sa politici snažia argumentovať inými ako maastrichtskými kritériami, ako sa to v súčasnosti podľa Šramka deje najmä v ČR a v Poľsku, chcú vytvoriť iný pohľad na termín vstupu do eurozóny. "Môj pocit z tých argumentov, ktoré som počul v okolitých krajinách, je taký, že sa politici snažia postaviť také kritériá, ktoré sa nikdy nebudú dať reálne splniť," doplnil. Ako príklad uviedol návrh čakať na vstup dovtedy, kým eurozóna nebude mať lepší hospodársky rast ako krajiny mimo nej. Čakanie na túto chvíľu je však zložité, otázne a môže trvať veľmi dlho. Navyše, pripomenul Šramko, v eurozóne sa krajiny vyvíjajú rôzne, niektoré sú aj v súčasnej situácii nízkeho rastu eurozóny ako celku veľmi úspešné.
"Dôležité je, že takéto argumenty sa mali používať pri negociácií o vstupe do Európskej únie (EÚ), a nie po vstupe, keď sme sa zaviazali k nejakému ekonomickému správaniu," zdôraznil Šramko. Každá krajina sa v prístupovej zmluve zaviazala, že bude vyvíjať permanentnú snahu o splnenie maastrichtských kritérií a že euro príjme. Nemôže sa tomu teda teraz vyhýbať. "Argument, ktorý hovorí o tom, že tam nie je žiadny dátum, je nekorektný," domnieva sa Šramko.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 14:09