StoryEditor

Ministerstvo mení ľudí v elektrárňach

18.01.2006, 23:00
Ministerstvo hospodárstva chce meniť predstavenstvo Slovenských elektrární. Podľa informácií HN plánuje vymeniť najmenej dvoch jeho členov, vrátane súčasného generálneho riaditeľa Miroslava Rapšíka. Ekonomický riaditeľ Miloš Šujanský by mal vo firme pôsobiť aj naďalej, ale už nebude členom predstavenstva.

Ministerstvo hospodárstva chce meniť predstavenstvo Slovenských elektrární. Podľa informácií HN plánuje vymeniť najmenej dvoch jeho členov, vrátane súčasného generálneho riaditeľa Miroslava Rapšíka. Ekonomický riaditeľ Miloš Šujanský by mal vo firme pôsobiť aj naďalej, ale už nebude členom predstavenstva. Na finančnom útvare bude zrejme zodpovedný za komunikáciu s bankami.
O personálnych zmenách má dnes rokovať výkonný výbor Fondu národného majetku, ktorý reprezentuje akcionárske práva štátu v elektrárňach. Výbor potom svoje rozhodnutie odporučí prezídiu fondu, ktoré zasadne zajtra. Ministerstvo hospodárstva informácie HN odmietlo komentovať.

Nespokojnosť ministerstva
Jedným z dôvodov nespokojnosti s topmanažérmi elektrární by mohli byť neprehľadné finančné toky. Ministerstvo hospodárstva pripustilo, že niektoré rozhodnutia vedenia elektrární neboli v poriadku. Rezort napríklad koncom vlaňajška zamietol plán investícií elektrární na 1,5 miliardy korún. "Zdal sa nám nezrozumiteľný a v niektorých položkách slabo odôvodnený," povedal hovorca ministerstva Róbert Beňo. Ďalším dôvodom odvolávania môže byť postoj k privatizácii. Nespokojnosť s ním dal nedávno najavo aj minister Jirko Malchárek. "Zástupcovia elektrární sa niekoľko mesiacov nevyjadrovali k investičnému plánu Enelu a dokonca mi na jednom z prvých stretnutí doslova povedali, že s privatizáciou nemajú nič spoločné," povedal pred časom minister.
Rezort hospodárstva už má podľa informácií HN pripravených aj nových nominantov. Rapšíka by mal vystriedať Miroslav Pikus, ktorý už pracoval v atómovej elektrárni Mochovce, pôsobil aj v Škode Praha, ktorá bola dodávateľom zariadení pre elektrárne a teraz sa venuje energetickému auditu. "Takáto ponuka sa neodmieta," povedal Pikus HN.
Informačné embargo ministerstva sa týka aj nominácií. "Nemôžeme to potvrdiť ani vyvrátiť. Proces zvažovania zo strany oslovených ešte nie je ukončený," povedal poradca ministra Daniel Mihók.

Rapšíkov prvý problém
Len pár mesiacov po nástupe Miroslava Rapšíka do pozície generálneho riaditeľa Slovenských elektrární v roku 2003 sa ukázalo, že firma jeho manželky Ferroinvest Roll dostala zákazku od samotných elektrární. Išlo o dodávku ložísk do rotačných strojov, ktorej hodnota sa pohybovala okolo 50 miliónov korún. Týmto prípadom sa zaoberala aj polícia, pretože podľa vyšetrovateľov mala byť spomínaná zákazka predmetom údajného nátlaku Pavla Ruska na Rapšíka.
Predseda ANO mal vtedy požadovať, aby generálny riaditeľ vymenil štyroch zo siedmich šéfov odštepných závodov elektrární. Rapšík údajný nátlak poprel a v súvislosti so zákazkou firmy jeho ženy argumentoval tým, že elektrárne podpísali zmluvu s Ferroinvest Roll ešte pred jeho nástupom. Ani po tejto kauze však elektrárne neprestali obchodovať s firmou pani Rapšíkovej. Ako vyplýva z internetového výpisu Úradu verejného obstarávania, iba vlani Ferroinvest Roll získala zákazky za viac ako 8,5 milióna korún.
(hn/om)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:51