StoryEditor

Simon zostáva, problémy sa nekončia

Ďalšia zmena vo vládnom kabinete nebude, minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (SMK) má dôveru premiéra Mikuláša Dzurindu.

Ďalšia zmena vo vládnom kabinete nebude, minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (SMK) má dôveru premiéra Mikuláša Dzurindu. Simonova firma Agrotrade Padarovce dostala v roku 2003 z rezortu osem miliónov korún, čo Dzurinda vníma iba ako ministrov osobný etický problém. "Je to otázka, ktorú si musí vyriešiť pán minister a politická strana, ktorá ho nominovala," vyhlásil premiér. "Je to taktické rozhodnutie predsedu vlády," skonštatoval politológ Samuel Abrahám. "Očistil si ruky a lopta je teraz na strane SMK."
Jazva na tvári SMK
Materská strana sa však postavila na stranu svojho ministra. Líder maďarskej koalície Béla Bugár zdôraznil, že Simon nemohol ani zo svojho postu rozdeľovanie dotácií ovplyvniť. Napriek tomu sa SMK ospravedlnila verejnosti, že sa týmto problémom musela vôbec zaťažovať. "Keby sme už na začiatku hľadali ľudí, pri ktorých by takýto problém nevznikol, nemuseli sme sa touto otázkou dnes zaoberať, " doplnil Bugár. Celú záležitosť označil za malú jazvu na tvári strany. Prezident SR Ivan Gašparovič situáciu komentoval z Portugalska, kde je na oficiálnej návšteve. "Premiér zodpovedá za členov svojej vlády, a teda aj za ministra Simona. Zodpovednosť je aj na strane, ktorá ho nominovala."
Na rade je KDH
Vyše 2,5 milióna korún získala na dotáciách v roku 2003 aj firma FaRM, ktorej spolumajiteľom je Simonov štátny tajomník Marián Radošovský z KDH. "Jeho problém je v princípe podobný ako problém pána ministra," poznamenal Dzurinda. Podobne ako SMK ani kresťanskí demokrati nevidia v konaní svojho štátneho tajomníka problém. "Až 97 percent žiadateľov v roku 2003 dotáciu dostalo, zvyšné tri percentá si nesplnili daňové a odvodové povinnosti voči štátu," zdôraznil člen Predsedníctva KDH a poslanec NR SR Pavol Abrhan. Túto kauzu mieni predsedníctvo kresťanských demokratov vyriešiť už dnes.
Ďalší problém na obzore?
Isté pochybnosti však nevyvoláva iba správanie sa najvyšších predstaviteľov ministerstva pôdohospodárstva. HN zistili, že firma otca generálnej riaditeľky sekcie pozemkových úprav Denisy Anderkovej získala zákazky na projekty pozemkových úprav v celkovej hodnote 20 miliónov korún. "Projekty získal ako víťaz riadnej verejnej súťaže vo verejnom obstarávaní. Je to zhotoviteľ s najlepším technickým a personálnym vybavením v rámci širšieho regiónu," zdôraznila pre HN Anderková. Aj preto považuje zákazky pre firmu svojho otca za nespochybniteľné.
Právnik Pavel Nechala z Transparency International Slovensko doplnil, že ku konfliktu záujmov by došlo, ak by Anderková mohla ovplyvniť rozhodovanie príslušnej komisie. Anderková takúto možnosť popiera. "Víťaza určila komisia vymenovaná obstarávateľom, ktorým bol Krajský pozemkový úrad v Banskej Bystrici."
Dohra v parlamente
Kauza agrodotácií bude mať pravdepodobne politickú dohru na pôde NR SR. Opozícia totiž mieni predložiť návrh na odvolanie Simona. Podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič odkázal v tejto súvislosti premiérovi, že používa dvojaký meter pri posudzovaní "prešľapov" svojich ministrov. "Bolo by veľkou chybou opozície, keby sme návrh na odvolanie nepodali a jasne nepoukázali na problémy v tomto rezorte." Návrh sú pripravení podporiť aj ĽS-HZDS, KSS, SF a HZD.
Maxon verzus rezort
Poslanec NR SR a bývalý šéf parlamentného pôdohospodárskeho výboru Miroslav Maxon pritom vníma prípad Simon ako zjavný konflikt záujmov. "Výnos, ktorým sa dotácie poskytovali, vydával minister. Komisiu vymenoval minister a jej štatút určoval tiež minister." Do prvého mája minulého roka totiž podľa neho v rezorte neexistovali tzv. nárokovateľné dotácie. To znamená, že nikto nemal právny nárok dotáciu automaticky dostať. "Je zaujímavé, že poslanec Maxon to považuje za problém až teraz, a nie pred rokom, keď sa o tejto veci hovorilo po prvý raz," podotkla hovorkyňa rezortu Katarína Czajliková. Aj v roku 2003 boli podľa nej dotácie poskytované cez "nárokovateľný" režim a všetci, ktorí splnili stanovené kritériá, dotácie dostali. "Boli nastavené tak, aby sa nemohlo stať, že niekto dotáciu dostane a niekto nie."

Dotácie do poľnohospodárstva
-
2003 - celková podpora pôdohospodárstva a potravinárstva vrátane všetkých podporných programov: 13,5 miliardy Sk
z toho priame platby poľnohospodárom zo štátneho rozpočtu: 2,3 miliardy Sk
- 2004 - celková podpora pôdohospodárstva a potravinárstva 14,6 miliardy Sk
z toho priame platby EÚ: 4,7 miliardy Sk
zo štátneho rozpočtu: 2,2 miliardy Sk
- 2005 - priame platby poľnohospodárom (spolu EÚ a štátny rozpočet): 7,022 miliardy Sk
- 2006 - približne 7 miliárd Sk
Zdroj: Zelená správa

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 13:26