StoryEditor

OECD zvýšila prognózu rastu HDP SR v tomto roku na 8,2 %

28.11.2006, 11:55
Autor:
SITASITA
Ekonomika Slovenska by mala v tomto roku posilniť o 8,2 % a v budúcom roku o 8 %, uviedla vo svojej najnovšej správe OECD. V porovnaní s predošlou správou tak zvýšila prognózu rastu o takmer dve percentá HDP.

Ekonomika Slovenska by mala v tomto roku posilniť o 8,2 % a v budúcom roku o 8 %, uviedla vo svojej najnovšej správe Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V porovnaní s poslednou polročnou správou z mája tohto roka tak OECD zvýšila prognózu rastu, keď vtedy predpovedala rast hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto aj budúcom roku o 6,3 %. V roku 2008 má rast slovenského HDP spomaliť na 5,7 %. Ako sa ďalej uvádza v jesennej správe o výhľade svetovej ekonomiky, ekonomický rast Slovenska podporí výrazné zvýšenie čistého exportu, keď sa produkcia zvýši v nových automobilových závodoch.
Väčšia fiškálna konsolidácia v roku 2007 a sprísnenie menovej politiky môžu pomôcť znížiť inflačné tlaky a vytvoriť väčšiu istotu pre splnenie Maastrichtských kritérií na vstup do eurozóny. Podľa OECD je potrebné ďalšie sprísnenie monetárnej politiky, aby sa dosiahli inflačné ciele. Národná banka Slovenska menila základné úrokové sadzby zatiaľ štyrikrát v tomto roku. Kľúčovú úrokovú sadzbu centrálna banka v tomto roku zvýšila o 175 bázických bodov na úroveň 4,75 % p.a.
OECD tiež zvýšila odhad rastu spotrebiteľských cien v tomto roku na 4,5 % a v budúcom roku na 2,8 %. V jarnej prognóze organizácia predpovedala tohtoročnú mieru inflácie na úrovni 3,6 % a v budúcom roku vo výške 2,2 %. V roku 2008 by sa spotrebiteľské ceny v SR mali zvýšiť o 2,2 %. Deficit verejných financií Slovenska by mal v tomto roku dosiahnuť 3,7 % HDP, z čoho zhruba 1,1 % HDP súvisí s nákladmi na dôchodkovú reformu.
Miera nezamestnanosti by mala na Slovensku naďalej klesať, avšak pomalším tempom ako v posledných rokoch. Trh práce potrebuje podľa OECD reformy, aby si dlhodobo nezamestnaní opäť našli prácu. Miera nezamestnanosti podľa prognóz organizácie dosiahne v tomto roku 13,5 % a v budúcom roku poklesne na 12,2 %. V roku 2008 miera nezamestnanosti dosiahne 11,7 %.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 18:26