StoryEditor

Bill Gates dostal od Európy tvrdý úder

Do histórie firiem sa včera navždy zapísala eurokomisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroesová (na snímke Reuters). Jej ťah voči najväčšej softvérovej korporácii Microsoft zavŕšil Súd prvej inštancie v Luxemburgu. Spoločnosti potvrdil zatiaľ najvyššiu pokutu v histórii firiem. Firma niekdajšieho najbohatšieho muža planéty Billa Gatesa musí zaplatiť 497 miliónov eur, čo je v prepočte takmer 16,8 miliardy korún.
Akcie nepočkajú
Korporácia musí platiť za to, že odmietla zverejniť zdrojový kód Windowsu, čím zneužila svoje dominantné postavenie na trhu.
Kód potrebovala konkurencia, aby mohla používateľom počítačov ponúknuť vlastné multimediálne aplikácie v systéme Windows, teda alternatívy pre Windows Media Player. Právnik Microsoftu Brad Smith včera nevedel povedať, či sa firma odvolá alebo nie. "Najprv si podrobne si preštudujeme rozhodnutie," vyhlásil. Neskrýval však, že antitrustové rozhodnutie súdu má na firmu "neobyčajný dosah".
Ten prvý prišiel hneď po vynesení rozsudku, keď investori začali predávať akcie softvérového giganta. Vo Frankfurte cena akcií takmer okamžite spadla o dve percentá. Nasledovala Wall Street -- ihneď po otvorení burzy sa cena akcie po podobnom prepade zastavila na 28,65 dolára.
Na začiatku trojročného ťaženia stáli spoločnosti Sun Microsystems a Alcatel-Lucent. Dnes s Microsoftom spolupracujú a štafetu po nich prebrala práve eurokomisárka. "Microsoft teraz musí splniť všetky záväzky a prestať poškodzovať konkurenčné prostredie v únii. Komisia urobí maximum pre to, aby tak spoločnosť urobila čo najskôr," vyhlásila.
Zlý precedens
Rozsudok voči Microsoftu experti odsudzujú. "Je príkladom toho, že viac sa dá dosiahnuť súdnymi žalobami ako vlastnými inováciami," myslí si analytik Milan Ištván. "Pre technologický sektor nastáva obdobie temna, najmä čo sa týka ochrany duševného vlastníctva," komentuje zasa verdikt analytik Michael Reynolds.

01 - Modified: 2003-06-11 09:04:33 - Feat.: 0 - Title: Budú Slováci pre Albion ľahkým "sústom"? 02 - Modified: 2003-06-11 09:34:46 - Feat.: 0 - Title: Stanleyho pohár tretíkrát do New Jersey
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 10:44