StoryEditor

Zadlžovanie českých domácností sa spomalilo

02.09.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Zadlžovanie českých domácností sa v júli spomalilo. Ľudia si požičali 6,6 miliardy českých korún a ich celkové dlhy v bankách a vo finančných inštitúciách už dosiahli 361,6 miliardy korún. V predchádzajúcom mesiaci sa dlhy domácností zvýšili o vyše desať miliárd. Vyplýva to z údajov Českej národnej banky. Navzdory miernejšiemu tempu zadlžovania boli Česi v júli pri prijímaní úverov smelší ako pred rokom. Minulý rok v júli sa ich dlhy zvýšili len o 3,8 miliardy korún.
Za posledný rok zadlženie domácností stúplo o 90 miliárd korún. V júli sa zvýšili aj jednodenné vklady domácností, a to o 4,8 miliardy korún na 450,8 miliardy korún. Naopak, vklady s dohodnutou splatnosťou klesli o viac ako dve miliardy na 454 miliárd korún. Mierne sa znížil aj objem vkladov s výpovednou lehotou. V júli sa spomalilo aj zadlžovanie tuzemských podnikov. Zatiaľ čo v júni sa ich dlhy zvýšili o 16,5 miliardy korún, v júli stúpli o 800 miliónov korún na 623,572 miliardy korún. Za posledný rok si firmy požičali vyše 63 miliárd Kč. Jednodenné vklady podnikov klesli o 4,4 miliardy na 300,3 miliardy korún. Znížili sa aj vklady s dohodnutou splatnosťou.
Zadlžovanie rastie takmer vo všetkých skupinách bankových klientov, uviedol ekonóm HVB Bank Pavel Sobíšek. Najdynamickejšie sa však v posledných mesiacoch zvyšujú pôžičky zahraničným subjektom. To podľa Sobíška ukazuje na rastúcu aktivitu zahraničných firiem v Česku. Tuzemské banky navyše nachádzajú nové obchodné príležitosti v zahraničí, pokiaľ sa im nedarí voľné peniaze požičať doma.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 10:57