StoryEditor

Investorov potešili americké dlhopisy

20.04.2006, 00:00
Predsviatočná atmosféra ovplyvnila v skrátenom minulom týždni aj finančné trhy. Z akciových trhov boli v týždni najúspešnejšie stredo- a východoeurópske trhy najmä vďaka rastu v Rusku.

Predsviatočná atmosféra ovplyvnila v skrátenom minulom týždni aj finančné trhy. Žiadna z hodnotených kategórií fondov nedosiahla mimoriadne výnosy, ale žiadna ani výraznejšie neklesla. Po náraste sadzieb na domácom trhu sa spamätávajú korunové peňažné fondy, ktoré skončili v zisku 0,06 percenta. Najúspešnejšou kategóriou fondov v minulom týždni boli dlhopisové dolárové fondy z priemernými ziskami na úrovni 0,86 percenta.

Akciové trhy
Svetové akcie zaznamenali v uplynulom týždni pokles po tom, čo index MSCI WORLD stratil v korunách takmer jedno percento. Úspešné neboli ani americké akcie. Rastové snahy trhu výrazne podkopávalo niekoľko faktorov. "Jedným z nich boli ceny dlhopisov, ktoré už nejaký čas zohrávajú významnú úlohu pri vývoji akcií," komentovala situáciu v USA Katarína Antoničová z Investičnej a Dôchodkovej správcovskej spoločnosti. "Rovnako aj obavy investorov z ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb sa negatívne premietajú do nákladov spoločností, čo v konečnom dôsledku znižuje očakávaný rast ziskovosti korporátnej sféry. Akcie Severnej Ameriky sa tak prepadli z päťročných maximálnych úrovní a pripísali si negatívne zhodnotenie -0,69 %," doplnil hodnotenie situácie na amerických akciových trhoch portfóliový manažér Martin Tomko z AM SLSP. Vyhláseniami amerických gigantov General Electric a Alcoa (zisk za prvý štvrťrok bol dvojnásobný) sa podľa Ondreja Vilinoviča z TAM začala výsledková sezóna za prvý kvartál roku 2006. "Pozornosť investorov bude v najbližšom období sústredená na ďalšie zverejňované kvartálne dáta týkajúce sa ziskovosti spoločností, pričom analytici v súčasnosti očakávajú priemerný nárast profitu pri spoločnostiach zastúpených v indexe S&P 500 o 10,4 %," dodal Jaroslav Kardoš z VUBAM.
Vysoký rast ziskov európskych spoločností v minulom roku, ako aj prehodnotenie rastu očakávaných ziskov na tento rok mali podľa Tomka v minulom týždni negatívny dosah na európske akciové trhy. Rastúce ceny ropy na svetových trhoch odštartovali vyberanie ziskov na ázijských akciových trhoch. Akciové fondy stratili v priebehu týždňa priemerne 0,42 % (v USD). Stredo- a východoeurópsky región bol v uplynulom týždni jediný, ktorý si udržal hlavu nad vodou. A to aj napriek slabším výsledkom stredoeurópskych trhov. Ako uviedol Miroslav Čamek z Across Investment Services, "...rástol však opäť ruský trh, ktorý profituje tradične z rastúcich cien ropy".

Dlhopisové trhy
Americké štátne dlhopisy minulý týždeň opäť pokračovali v oslabovaní, pokles však bol len mierny. Podľa Antoničovej môže za to fakt, že v súčasnom období neistoty, ktorú spôsobuje geopolitická situácia v Iráne a s ňou súvisiaca vysoká cena ropy, sa investori vracajú na relatívne bezpečný dlhopisový trh, a to napriek naďalej pretrvávajúcej neistote v súvislosti s budúcim vývojom úrokových sadzieb. Výnosová krivka sa nahor posunula v priemere o šesť bázických bodov. Európske bondy z týždenného hľadiska stagnovali, vďaka čomu aj výnosy vzrástli len veľmi mierne, o jeden až dva body. Dolárové dlhopisové fondy využili výhodu, ktorú poskytol pokles koruny oproti doláru a svojou 0,8-percentnou výkonnosťou obsadili prvú priečku medzi ostatnými skupinami fondov. Euro dlhopisové fondy však v dôsledku rastu koruny oproti euru stratili 0,4 percenta.

Domáce trhy
Po dlhšom čase došlo k prerušeniu trendu nárastu sadzieb peňažného trhu, keďže v priebehu týždňa boli zverejnené makroekonomické dáta spochybňujúce prehnané očakávania trhu o skorom raste sadzieb zo strany NBS. "Najkratšie splatnosti pod vplyvom výsledku sterilizačného repo tendra zaznamenali výraznejší pokles," uviedol Peter Herman z AM SLSP. Splatný objem výrazne prevýšil akceptovaný dopyt bánk, a preto došlo k prebytku likvidity na trhu. Ceny slovenských dlhopisov boli v uplynulom týždni stabilné, čo pomohlo aj výkonnosti korunových dlhopisových fondov. Pozitívne pre dlhopisový trh bolo najmä utorkové zverejnenie inflácie, ako aj fakt, že produktivita výrazne prevyšuje rast miezd v hospodárstve, a tým pádom sa nezvyšujú dopytové tlaky na infláciu, dodal ďalej Herman.

Priemerné týždenné zhodnotenie vybraných skupín fondov po prepočte na slovenské koruny k 14. 4. 2006
Skupina fondov

%

Peňažné korunové 0,06
Peňažné v cudzej mene 0,53
Dlhopisové korunové 0,03
Euro dlhopisové -0,40
Dolárové dlhopisové 0,86
CEE dlhopisové 0,53
Európske akciové -1,20
Americké akciové 0,01
Globálne akciové -0,60
Technologické akciové -0,41
CEE akciové 0,38
Zmiešané -0,65

01 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Airbus znižuje výrobné náklady 02 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Axel Springer s rekordným ziskom 03 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vydavateľstvá žalujú Bertelsmann 04 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako Saddám Husajn pašuje ropu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:39