StoryEditor

Homosexuálne páry sa v ČR budú môcť registrovať

16.12.2005, 14:52
Autor:
TASRTASR
Česká republika by sa mohla stať prvou postkomunistickou krajinou, v ktorej bude povolená úradná registrácia párov rovnakého pohlavia. Poslanecká snemovňa dnes na piaty pokus schválila zákon o registrovanom partnerstve.

Česká republika by sa mohla stať prvou postkomunistickou krajinou, v ktorej bude povolená úradná registrácia párov rovnakého pohlavia. Poslanecká snemovňa dnes na piaty pokus schválila zákon o registrovanom partnerstve.
Za revolučný zákon hlasovalo 86 zo 147 prítomných poslancov. Proti bolo 54 členov dolnej komory. Zelenú registrácii osôb rovnakého pohlavia dali poslanci za ČSSD, komunisti a unionisti. Proti boli poslanci opozičnej ODS a kresťanskí demokrati.
Rozhodujúci impulz pre schválenie predlohy v treťom čítaní prišiel tento týždeň od lídra ČSSD a predsedu vlády Jiřího Paroubka, ktorý poslancom svojej strany dôrazne odporučil, aby zákon podporili. Radu premiéra si sociálni demokrati vzali k srdcu, pretože nikto z nich dnes nebol proti a iba jeden ich poslanec sa zdržal.
Občianski demokrati boli v Poslaneckej snemovni proti, ale v Senáte, kde majú väčšinu, by mohli zaujať opačný postoj. Predseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) očakáva, že v hornej komore by senátori ODS mohli zákon nadpolovičnou väčšinou podporiť.
Ak zákon o registrovanom partnerstve vstúpi do platnosti, plnoleté páry rovnakého pohlavia budú môcť svoj vzťah úradne spečatiť na matrike, ale nie v obradnej sieni. Nový stav budú mať zapísaný podobne ako manželia do občianskeho preukazu, budú môcť po sebe dediť ako manželia, budú mať právo na informácie o zdravotnom stave partnera a bude pre nich platiť aj vzájomná vyživovacia povinnosť. Zákon ráta aj s možnosťou rozvodového konania, ale neumožňuje adopciu detí.
Dlhodobo odmietavý postoj k registrovanému partnerstvu homosexuálov zaujíma KDU-ČSL. Podľa kresťanských demokratov ide o ohrozenie inštitútu tradičnej rodiny.
Náš postoj sa nemení, odmietame ich akúkoľvek diskrimináciu, sú to občania ako všetci ostatní... Ale my máme v ČR zákon o rodine, a zákon o rodine je výnimočné privilégium, ktoré spoločnosť poskytuje ako ochranu jednotke, ktorá je schopná reprodukcie. Homosexuáli nie sú na reprodukciu uspôsobení, preto nie je ani dôvod na žiadne výnimočné privilégium, znie oficiálny názor KDU-ČSL formulovaný predsedom Miroslavom Kalouskom.
(spravodajca TASR Bohdan Kopčák)

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysporiadanie nároku na odpočet DPH za rok 2002
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 00:26