StoryEditor

Začína sa prvý proces o ekologickej katastrofe

12.02.2007, 12:00
Autor:
SITASITA

Spoločnosť Total a ďalších 12 obvinených predstúpia v pondelok pred parížsky súd za obvinenia z ekologickej katastrofy spôsobenej tankerom Erika, ktorý sa potopil v roku 1999 pri francúzskych brehoch. Výsledkom katastrofy bol únik 20 až 31 tisíc ton vysoko toxického oleja, ktorý znečistil 400 km francúzskeho atlantického pobrežia. Ide o prvý proces vo Francúzsku pre ekologickú katastrofu. Havária tankera Erika vyhubila asi 150 tisíc vtákov a ekonomické straty postihnutých oblastí sú odhadované na jednu miliardu eur.
Žalobcovia vinia spoločnosť Total z toho, že napriek známym bezpečnostným nedostatkom si najala na prepravu svojich produktov tanker Erika, ktorý bol podľa expertov zhrdzavený. Okrem štátu žalujú Total aj viaceré asociácie. Francúzske médiá informujú o zdravotných problémoch dobrovoľníkov, ktorí prišli bezprostredne po havárii čistiť pobrežie. Za žalujúcu stranu vystupuje aj Ségolene Royalová, prezidentská kandidátka socialistov, ktorá šéfuje jednému z postihnutých regiónov na juhozápade krajiny.
Rozhlasová stanica France Inter v pondelok pripomenula, že Total odmieta zaplatiť odškodné postihnutým oblastiam, no zároveň ohlásil čistý zisk za rok 2005 vo výške 12,27 miliardy eur.
Proces má trvať štyri mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 10:23