StoryEditor

Amsterdam vyzýva EÚ: Podporte manželstvá gayov!

26.04.2006, 14:20
Starosta holandského Amsterdamu Job Cohen vyzval Európsku komisiu a svojich kolegov z ďalších európskych miest, aby podporovali práva homosexuálov a legalizovali manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Starosta holandského Amsterdamu Job Cohen vyzval Európsku komisiu a svojich kolegov z ďalších európskych miest, aby podporovali práva homosexuálov a legalizovali manželstvá osôb rovnakého pohlavia.
V liste, zaslanom starostom Viedne, Dublinu, Lisabonu, a hlavných miest niektorých nových členských krajín EÚ - Varšavy, Prahy, Rigy, Vilniusu a Tallinu Cohen vyjadril svoje obavy z intolerancie voči homosexuálnym ľuďom. Zároveň svojich európskych kolegov požiadal, aby rešpektovali ľudské práva v EÚ a aby "urobili všetko, čo je v ich politických silách pre umožnenie zväzkov párov rovnakého pohlavia a aby vo svojich mestách zabezpečili ich právo na verejné demonštrácie."
Cohen uviedol, že je "znepokojený správami o propagácii homofóbneho prístupu a správania prostredníctvom opatrení a politík miestnych úradov v hlavných mestách niektorých nových členských krajín Únie."
Kópiu listu o citlivých otázkach v niektorých európskych hlavných mestách dostal aj eurokomisár pre spravodlivosť Franco Frattini. V jeho rodnom Taliansku bola táto otázka vďaka protestom gayov a zásahu pápeža horúcou témou počas nedávnych parlamentných volieb. Poľský premiér Kazimierz Marcinkiewicz nedávno tiež vyvolal vlnu pobúrenia svojimi silne anti-homosexuálnymi postojmi.
Holandský pokus o oslovenie európskych miest v tejto otázke je výsledkom návrhu mestskej rady Amsterdamu po útokoch na homosexuálov, ktoré sa v meste nedávno odohrali. Job Cohen bol prvým holandským starostom, ktorý v roku 2001 zosobášil pár rovnakého pohlavia.
- Sobáše homosexuálov v súčasnosti umožňuje legislatíva Holandska, Španielska, Kanady, Belgicka, Českej republiky a amerického štátu Masachusetts.
- Registrované partnerstvá sú povolené vo Veľkej Británii, Dánsku, Fínsku, na Islande, v Nemecku, Nórsku, na Novom Zélande, v Slovinsku, vo Švédsku a Švajčiarsku.
EÚ sa však k otázke nechce vyjadrovať, pretože právo na manželstvo spolu s rozvodmi a kontroverznými a morálne citlivými otázkami ako interrupcie zostáva v kompetencii členských štátov.

01 - Modified: 2003-02-26 20:25:43 - Feat.: 0 - Title: Peniaze budú len na kvalitné projekty 02 - Modified: 2003-02-26 20:34:27 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 27. 2. 2003 03 - Modified: 2003-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zajtra v HN Peniaze a investície
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 11:10