StoryEditor

Karadžič údajne zmizol po dohode s USA

22.03.2007, 17:36
Autor:
SITASITA

Bosnianskosrbský líder a vojnový zločinec Radovan Karadžič sa v máji 1996 tajne dohol s USA na tom, že ho ušetria trestného stíhania výmenou za to, že opustí politiku a stiahne sa z verejného života. Podľa agentúry AKI priniesol tieto správy bosniansky týždenník Fokus vo svojom poslednom vydaní. Fokus zároveň uverejnil fotokópiu údajného dokumentu, ktorý podpísal Karadžič a za americkú stranu Richard Holbrooke, bývalý veľvyslanec USA na Balkáne, ktorý sa neskôr stal ministrom zahraničia USA. V dohode sa píše, že Karadžiča ušetria žaloby súdu OSN, ak rezignuje na post prezidenta bosnianskosrbskej entity Republiky Srbskej (RS), stiahne sa z politiky a zdrží sa poskytovania verejných vyhlásení.
Vladimir Nadezdin, bývalý poradca srbského ministra zahraničia Milana Milutinoviča, vo štvrtok potvrdil existenciu dokumentu. "Videl som ho na vlastné oči," povedal pre agentúru AKI vo štvrtok. Karadžič v roku 1996 zmizol, ale Holbrooke dohodu s ním viackrát vyvrátil. Podľa Fokusu sa v dokumente píše o zaistení bezpečného miesta pre Karadžiča a sumy 600 tisíc amerických dolárov, ktorá mala Karadžičovi zaistiť bezpečnosť a "slušné životné podmienky". Existenciu dokumentu potvrdil aj Karadžičov brat Luka, ktorý úrad Holbrooka vyzval na zverejnenie detailov džentlmenskej dohody.
Nadezdin, ktorý v súčasnosti pracuje pre štátnu spoločnosť Progres, agentúre povedal, že Karadžič poskytol dokument aj bývalému juhoslovanskému prezidentovi Slobodanovi Miloševičovi, ktorý zomrel v Haagu v marci minulý rok. "Dokument by sa mal stále nachádzať v archívoch ministerstva zahraničia, pokiaľ nezhorel v podozrivom požiari pred dvoma rokmi," povedal Nadezdin. Ten však spochybnil informáciu Fokusu, že 600 tisíc dolárov bolo súčasťou dohody a povedal, že Karadžičov podpis na dokumente, ktorý zverejnil Fokus, vyzerá byť sfalšovaný.
Radovana Karadžiča a jeho bývalého vojenského šéfa Ratka Mladiča hľadá vojenský tribunál OSN pre obvinenia z genocídy a zločinov proti ľudskosti počas trvania vojny v Bosne v rokoch 1992-1995.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 11:01