StoryEditor

Slovensko v oblasti rizikového kapitálu na chvoste Európy

20.09.2005, 15:49
Autor:
TASRTASR
Slovensko patrí z hľadiska objemu investovaného rizikového kapitálu medzi najmenej rozvinuté európske krajiny. Pre väčší rozvoj rizikového kapitálu však budú podľa Ivana Mikloša určite potrebné opatrenia na strane ponuky aj dopytu.

Slovensko patrí z hľadiska objemu investovaného rizikového kapitálu medzi najmenej rozvinuté európske krajiny. Na dnešnom medzinárodnom seminári o rizikovom kapitáli to konštatoval minister financií a dočasný minister hospodárstva SR Ivan Mikloš.
Napriek tomu si Mikloš myslí, že SR má potenciálne výhody pre jeho rozvoj. Zaradil medzi ne dobré podnikateľské prostredie, nízke daňové zaťaženie, jednoduchú daňovú legislatívu a zrušenie dane z dividend i z týchto podmienok vyplývajúci vysoký potenciálny ekonomický rast. Vláda už tento rok schválila v rámci programu konkurencieschopnosti SR s názvom Minerva špeciálny akčný plán na podporu rizikového kapitálu. "Veľmi dôležité je prepojenie s ďalšími opatreniami Minervy v oblasti vzdelania, vedy, výskumu, inovácií, informačných technológií a pokračovanie v hospodárskej politike založenej na zlepšovaní ekonomického prostredia, zvyšovaní ekonomickej slobody," povedal Mikloš.
Pre väčší rozvoj rizikového kapitálu však budú podľa neho určite potrebné opatrenia na strane ponuky aj dopytu. Na strane ponuky by sa mali odstrániť niektoré legislatívne bariéry z hľadiska vymožiteľnosti práva, mal by sa dynamizovať kapitálový trh, najmä vytvoriť podmienky na efektívne upisovanie verejných akcií. "Treba tiež vytvoriť podporné programy, lebo investovanie do tejto oblasti je spojené s vyšším rizikom. Banky nemajú veľmi záujem ísť do takýchto projektov," pokračoval Mikloš, podľa ktorého chce Slovensko využiť skúsenosti z iných krajín, ako môže štát pomôcť tomuto segmentu. "Chceme sa inšpirovať hlavne príkladom Veľkej Británie, Írska, Fínska a Izraela," načrtol Mikloš.
Veľký problém vidí minister financií na strane dopytu, a to či existuje u nás dostatok dobrých projektov pre rizikový kapitál. Ďalej deklaroval v tejto oblasti záujem rozvinúť vzdelávanie v oblasti možností získavania zdrojov, či podporovať podnikateľské inkubátory. Štát má podľa Mikloša dostatok vyčlenených zdrojov pre rizikový kapitál. "Dokonca mám obavu, či bude dostatočný dopyt, aby sa efektívne tieto zdroje využili. Intenzívne pracujeme na tom, aby boli využité pre rozvoj malého a stredného podnikania, rizikového kapitálu a firiem v rizikových oblastiach. Najmä tých spojených s vedou, výskumom, inováciami," uzavrel Mikloš.

01 - Modified: 2003-01-23 11:34:48 - Feat.: 0 - Title: Štipendiá 02 - Modified: 2003-01-23 11:35:35 - Feat.: 0 - Title: Strach z angličtiny 03 - Modified: 2003-01-23 11:36:29 - Feat.: 0 - Title: Neviditeľné ženy v mužskom svete
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 13:44