StoryEditor

Minister Mikloš predstavil východiská rozpočtu verejnej správy na roky 2007/09

13.03.2006, 12:09
Autor:
TASRTASR

Rýchly a zdravý rast ekonomiky založený na úspešnom vývoji súkromného sektora jasne ukazuje, že slovenské hospodárstvo v najbližšom čase nepotrebuje dodatočné rastové impulzy zo strany verejných financií. Práve naopak, verejné financie by sa mali v takejto situácii zamerať na znižovanie deficitu a verejného dlhu. Konštatuje sa vo Východiskách rozpočtu verejnej správy na roky 2007 až 2009, ktoré dnes novinárom predstavil minister financií Ivan Mikloš.
Navrhované východiská rozpočtu verejnej správy na roky 2007 až 2009 a tiež predpokladaný vývoj slovenskej ekonomiky ukazujú, že v roku 2007 bude možné splniť všetky Maastrichtské kritériá. Slovensko teda bude pripravené na zavedenie eura v roku 2009, a to aj bez využitia výnimky, ktorú pre posudzovanie nákladov penzijnej reformy priniesla nová verzia Paktu stability a rastu.
Hlavnou otvorenou otázkou pri tvorbe rozpočtu na nasledujúce roky je rozdelenie príjmov z Európskej únie (EÚ) medzi jednotlivé kapitoly. Dohoda členských štátov EÚ na Finančnej perspektíve na roky 2007 až 2013 z decembra minulého roka stále nie je definitívne schválená na úrovni Európskeho parlamentu a v súčasnosti ešte nie je schválený Národný strategický referenčný rámec, ktorým slovenská vláda určí priority pri využívaní európskych zdrojov do roku 2013. Preto nie je možné vo východiskách rozdeliť očakávané príjmy z rozpočtu EÚ a ani príslušné spolufinancovanie do jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu. Tieto zdroje sú v tomto štádiu príprav rozpočtu sústredené v kapitole Všeobecná pokladničná správa (VPS). Ide pritom o mimoriadne významný objem, ktorý napríklad v roku 2009 dosahuje viac ako 57 miliárd Sk.
Vo východiskách rozpočtu na roky 2007 až 2009 je už zapracovaný negatívny vplyv nákladov na dôchodkovú reformu. To znamená, že odvody na dôchodkové sporenie už nie sú príjmami verejných financií, čím sa automaticky zvýšil deficit. Slovensko tak v plnej miere rešpektuje rozhodnutie Eurostatu z marca 2004 v tejto záležitosti. Z hľadiska finančného pokrytia nákladov na krytie výpadku príjmov Sociálnej poisťovne z dôvodu zavedenia II. piliera dôchodkového sporenia, budú používané finančné prostriedky štátnych finančných aktív a v roku 2009, kedy sa očakáva vyčerpanie týchto zdrojov, sú vyčlenené financie aj priamo v štátnom rozpočte, v kapitole VPS. Rovnaký model sa predpokladá aj v nasledujúcich rokoch, financovanie dôchodkovej reformy preto nebude z pohľadu verejných financií problém.
Východiská rozpočtu verejnej správy na roky 2007 až 2009 sú pripravené v súlade s Rozpočtom verejnej správy na roky 2006 až 2008, ktorý vláda schválila 12. októbra 2005, a tiež v súlade s aktualizovaným Konvergenčným programom Slovenska na roky 2005 až 2010, ktorý vláda schválila v novembri 2005.
Návrh rozpočtu verejnej správy predloží Ministerstvo financií (MF) SR na rokovanie vlády SR v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách do 15. augusta, ak vláda neurčí neskorší termín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 10:44