StoryEditor

Bezpečnosť a globálne otepľovanie sú problémom pre aerolínie

04.05.2007, 15:22
Autor:
TASRTASR

Otázky bezpečnosti a klimatických zmien patria medzi najvýznamnejšie problémy, s ktorými sa zápasí oblasť leteckej dopravy v Európe. Povedal to Herbert Zulinski z odboru civilného letectva rakúskeho ministerstva dopravy, inovácií a technológií na dnešnej tlačovej konferencii Business in The Sky, ktorú v Bratislave zorganizovala spoločnosť East Euro Link.
Podľa Zulinského sa vysoké bezpečnostné nároky európskej legislatívny premietajú do nákladov aerolínií a sťažujú tak ich konkurenčné postavenie voči ostatným oblastiam dopravy. Riešenie vidí v zmene poňatia bezpečnosti na letiskách, kedy by štáty mohli prevziať väčšiu časť zodpovednosti za bezpečnosť leteckej dopravy a rozšíriť pôsobnosť policajných zložiek aj na oblasti, ktoré v súčasnosti zabezpečujú dopravcovia.
Alternatívne riešenie podľa neho predstavuje opačný proces, kedy by letiská mohli sprivatizovať bezpečnostné sily. Tým, že by starosť o bezpečnosť prešla pod jednotný manažment, zvýšila by sa podľa neho efektivita riadenia a z dlhodobej perspektívy by sa znížili finančné náklady.
Za druhý výrazný problém pre letectvo považuje zmeny klímy a spôsob, akým verejnosť vníma zodpovednosť aerolínií za ne. Od leteckých prepravcov v EÚ sa očakáva, že do roku 2012 vstúpia do európskeho systému obchodovania s transmisiami a budú sa tak finančne podieľať na boji proti globálnemu otepľovaniu.
"Mal by to byť iba prvý krok," podotýka Zulinski a dodáva, že do problému by sa mali začleniť aj štáty mimo Európskej únie. Rozšírenie ekologickej iniciatívy mimo EÚ by podľa neho malo predísť znevýhodňovaniu dopravcov na európskych linkách voči konkurentom zo zahraničia, ktorí sa na boji proti otepľovaniu finančne nepodieľajú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 18:30