StoryEditor

Česko chce zmeniť zmluvu s USA o ochrane investícií

21.11.2005, 14:10
Autor:
TASRTASR
Česko chce zmeniť česko-americkú zmluvu o ochrane investícií. V krajnom prípade uvažuje, že ju dokonca vypovie. Vláda ČR o osude zmluvy rokovala v stredu, ale zatiaľ o ničom konkrétnom nerozhodla. Jedným z hlavných dôvodov na úpravu dokumentu je prehraná arbitráž so spoločnosťou CME amerického podnikateľa Ronalda Laudera, za ktorú Česká republika zaplatila vyše 10 miliárd Kč (asi 13,18 miliardy Sk).

Česko chce zmeniť česko-americkú zmluvu o ochrane investícií. V krajnom prípade uvažuje, že ju dokonca vypovie. Vláda ČR o osude zmluvy rokovala v stredu, ale zatiaľ o ničom konkrétnom nerozhodla.
Jedným z hlavných dôvodov na úpravu dokumentu je prehraná arbitráž so spoločnosťou CME amerického podnikateľa Ronalda Laudera, za ktorú Česká republika zaplatila vyše 10 miliárd Kč, čo je v prepočte asi 13,18 miliardy Sk. Lauder investoval na začiatku 90. rokov do televízie Nova prostredníctvom svojej spoločnosti registrovanej v Holandsku.
Zmluva o ochrane investícií dáva americkým firmám, ktoré po novom vstupujú na český trh, záruku, že keby sa čokoľvek v krajine zmenilo, bude ich investícia v bezpečí. O úpravu zmluvy o ochrane investícií požiadala ČR americkú stranu v decembri 2003 v období harmonizácie českého právneho poriadku s Európskou úniou (EÚ). Odvtedy sa Američania rozhovorom na túto tému vyhýbali, až ČR pohrozila výpoveďou.
"Napriek tomu, že prišli k rokovaciemu stolu, boli nepripravení, rokovania zdržiavali a s ničím nesúhlasili," povedal diplomatický zdroj. Rokovania začali vlani v júni a v decembri potom Spojené štáty české návrhy zamietli.
Vzájomnú ochranu investícií medzi USA a EÚ upravuje únijová dohoda, ktorá zaručuje rovnaké práva pre všetky zúčastnené strany. "Keby česká dohoda neexistovala, nie je pravda, že investície nie sú chránené. Sú chránené vyššou únijovou dohodou," uviedol zdroj, podľa ktorého je namieste trpezlivosť a snaha o pokračovanie v rokovaniach.
Ministerstvo financií okrem iného navrhuje, aby boli zo zmluvy vylúčené nepriame investície. "Sú to prípady, keď subjekt z jednej strany investuje na území druhej zmluvnej strany prostredníctvom subjektu z tretej strany," povedal českému denníku Právo Jaroslav Růžek z tlačového oddelenia Ministerstva financií ČR. Pokiaľ by americká strana nepristúpila na ich zmeny, navrhuje ministerstvo financií, aby ju Česká republika jednostranne ukončila.
Podľa riaditeľa zastúpenia CzechInvestu na západnom pobreží USA Radomila Nováka by prípadné vypovedanie dohody bolo pre amerických investorov negatívnym signálom. Ideálne by podľa Nováka bolo vypovedať len časť zmluvy.
Hovorca ambasády Spojených štátov v Prahe Jan Krč na otázku Práva oznámil, že sa nemôže vyjadriť k najnovšiemu stavu kontaktov medzi vládami oboch krajín. Zároveň dodal, že vláda USA je presvedčená, že dohoda je dôležitá kvôli ochrane, ktorú poskytuje, a dôvere, s ktorou umožňuje jednotlivým investorom uskutočňovať obchod na území oboch štátov. "Je to poslanie vedené pozitívnym programom - ochraňovať a podporovať investície," povedal.
Informoval o tom český denník Právo.
(1 CZK = 1,318 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 00:25