StoryEditor

Pri cestnej dani sa majú od budúceho roka vyberať preddavky

25.04.2007, 14:40
Autor:
SITASITA

Ministerstvo financií SR predložilo do pripomienkového konania návrhy novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Pri dani z motorových vozidiel ministerstvo od budúceho roka navrhuje prejsť na preddavkový systém platenia v závislosti od výšky poslednej dane. Ak tzv. cestná daň za predchádzajúci rok presiahla 20 tis. Sk, bude podnikateľ povinný platiť štvrťročné preddavky vo výške jednej štvrtiny. Ak jeho posledná daň bola vyššia ako 250 tis. Sk, bude platiť mesačné preddavky.
Celoročná daň sa potom vyrovná v daňovom priznaní, ktoré bude treba podať do konca januára nasledujúceho roka. Prípadný nedoplatok budú podnikatelia povinný do konca januára aj zaplatiť, naopak preplatok sa započíta ako budúci preddavok. Zmenou systému platenia dane z motorových vozidiel sa má podľa ministerstva odstrániť náročná administrácia u daňovníkov, ako aj u samotných správcov dane, ktorými sú daňové úrady. Príjmy z dane z motorových vozidiel smerujú do rozpočtov príslušných vyšších územných celkov. V novele sa navrhuje zmeniť aj niektoré ďalšie ustanovenia týkajúce sa cestnej dane. Vozidlá používané výhradne v poľnohospodárskej výrobe a lesnej výrobe nebudú napríklad predmetom dane.
Rezort financií tiež navrhuje v novele vypustiť zo zdaňovania dočasné parkovanie vozidiel na verejných priestranstvách. Túto daň totiž podľa neho nemožno účinne a na základe právnych podkladov vyberať ako daň v rámci daňovej sústavy. Ministerstvo sa tiež rozhodlo kvôli nejednoznačnému obsahu zo zákona vypustiť niektoré z oslobodení od dane z nehnuteľností a ponechať aj v tejto oblasti rozhodovaciu právomoc príslušným obciam. Navrhuje sa tiež opäť rozšíriť splnomocnenie pre obce pri určovaní základu dane z pozemkov priamo vo všeobecne záväzných nariadeniach, čím sa podľa ministerstva sleduje zníženie nákladov daňového konania. Bude to však len jedna možnosť v tom prípade, ak daňovník sám neuvedie hodnotu zistenú podľa znaleckého ocenenia. Výraznejšie ovplyvnenie výnosov obcí a vyšších územných celkov z miestnych daní kvôli predloženej novele ministerstvo financií podľa návrhu neočakáva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 10:34