StoryEditor

Slovensko sa približuje k splneniu maastrichtských kritérií

08.08.2007, 15:53
Autor:
SITASITA

Slovensko sa postupne približuje k splneniu maastrichtských kritérií. Ako vyplýva z aktuálnej správy o plnení národného plánu zavedenia eura, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda, krajina v súčasnosti plní kritérium pre dlh verejnej správy a dlhodobé úrokové miery, pozitívne sa však vyvíjajú aj ostatné sledované ukazovatele. Podiel hrubého verejného dlhu na hrubom domácom produkte (HDP), ktorý podľa kritérií nesmie byť vyšší ako 60 %, by mal pritom ku koncu tohto roka podľa očakávaní rezortu financií klesnúť na 30,7 %. Dlhodobé úrokové miery boli v máji tohto roka na úrovni 4,52 %, kým predpokladaná referenčná hodnota, ktorú úrokové miery vládnych alebo obdobných dlhopisov nemôžu prekročiť, je vo výške 6,05 %.
Deficit rozpočtu verejnej správy, ktorý podľa kritérií Maastrichtu nesmie byť vyšší ako 3 % HDP, je už na rok 2007 rozpočtovaný vo výške 2,9 % HDP, v roku 2008 by mal ešte klesnúť na predpokladaných 2,34 % HDP. Priemerná harmonizovaná inflácia za posledných dvanásť mesiacov do júna tohto roku predstavovala 3,0 %, čo bolo 0,1 percentuálneho bodu nad referenčnou úrovňou. Nominálne plnenie inflačného kritéria však podľa správy rezortu financií v súčasnosti nie je ohrozené. "Ak predpokladáme, že obdobie na posudzovanie plnenia maastrichtského kritéria bude od apríla 2007 do marca 2008, tak potom podľa aktuálnej prognózy by 12-mesačná priemerná medziročná hodnota harmonizovanej inflácie bola na úrovni 1,6 % oproti prognózovanej referenčnej hodnote 2,8 %," uvádza sa v materiáli.
Plnenie kritéria kurzovej stability je podmienené účasťou slovenskej koruny v Mechanizme výmenných kurzov ERM II minimálne po dobu dvoch rokov. Slovenská mena do tohto systému vstúpila v novembri 2005. Po posilnení rovnovážneho reálneho kurzu vplyvom rastu produktivity a potenciálu slovenskej ekonomiky požiadala Slovenská republika o zmenu centrálnej parity, ktorá sa 19. marca tohto roku revalvovala o 8,5 % z 38,455 SKK/EUR na 35,4424 SKK/EUR. "Od januára 2007 do revalvácie sa kurz koruny pohyboval priemerne 10,2 % nad centrálnou paritou. Kurz koruny voči euru sa po revalvácii značne stabilizoval a obmedzili sa aj externé tlaky," konštatuje sa v správe.
Z plnení úloh aktualizovaného Národného plánu zavedenia eura sa pritom do 30. júna zatiaľ vôbec nesplnili dve úlohy, ktorými sú výber komunikačnej agentúry pre zavedenie eura a výber agentúry pre prípravu a prevádzku internetovej stránky o eure. Ministerstvo financií už pritom vyhlásilo dve výberové konania na komunikačnú agentúru, prvé však zrušilo samo po námietkach uchádzačov a druhé nariadil zrušiť na základe námietky spoločnosti Renesans Úrad pre verejné obstarávanie. V polovici júla tak rezort financií vyhlásil tretie výberové konanie, ktorého výsledky by mali byť známe už v najbližších dňoch. S oneskorením sa pritom splnili ďalšie dva ciele národného plánu, a to realizácia dňa otvorených dverí v Národnej banke Slovenska a určenie potreby eurovej hotovosti. Ostatné úlohy plánu boli v stanovených termínoch splnené alebo sa priebežne plnia.
Medzi najdôležitejšie úlohy na druhý polrok tohto roka podľa ministerstva patrí koordinácia procesu prípravy návrhu zákona o zavedení eura na Slovensku a príprava nadväzujúcich zákonov. Počas druhého polroka 2007 by sa tiež okrem iného malo začať so školeniami operátorov bezplatnej infolinky, ktorá by mala začať rutinne fungovať od januára budúceho roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 02:33