StoryEditor

Skupina Slovnaft za polrok s poklesom čistého zisku

12.08.2007, 14:37
Autor:
SITASITA
Skupina Slovnaft zvýšila v druhom kvartáli tohto roka objem predaja plastov medziročne o takmer 17 % na 109,2 kiloton (kt).

Ako ďalej uviedla Kristína Félová zo spoločnosti Slovnaft, tento nárast prispel k zvýšeniu tržieb za predaj o 11,8 %. "Podiel petrochémie na tržbách skupiny tak dosiahol až pätinu," doplnila Félová. Ako pokračovala, aj napriek pozitívnemu vplyvu rastúcej výroby a predaja plastov v hodnote 1,5 mld. Sk a medziročne vyššiemu objemu predaja rafinérskych výrobkov s kladným efektom 865 mil. Sk, klesol prevádzkový zisk Skupiny Slovnaft v prvom polroku 2007 medziročne o 14 % na 4,75 mld. Sk, čistý zisk skupiny sa znížil medziročne o 7 % na 4,24 mld. Sk. "Ziskovosť nepriaznivo ovplyvnilo najmä významné posilnenie slovenskej koruny voči euru o takmer 10 % a voči americkému doláru o viac ako 16 %," uviedla K. Félová. Tento vývoj výmenných kurzov podľa nej spomalil silnú výkonnosť skupiny Slovnaft o 2,8 mld. Sk, pričom sa prejavil aj v poklese čistých tržieb v prvom polroku 2007 o 17 % na 50,82 mld. Sk.

Silný rast slovenskej ekonomiky podporil podľa K. Félovej rast objemu predaja ropných výrobkov aj na slovenskom trhu, keď sa v prvom polroku 2007 medziročne zvýšil o takmer 6 %. Predaj motorových palív vzrástol aj na čerpacích staniciach Slovnaft, keď pokračoval najmä dynamický rast dopytu po motorovej nafte, a to aj napriek medziročnému poklesu počtu čerpacích staníc o 28. Slovnaft k 30. júnu tohto roka prevádzkoval na Slovensku 210 čerpacích staníc.

Spoločnosť si aj v tomto polroku upevnila vedúcu pozíciu v strednej Európe v zodpovednom prístupe k životnému prostrediu. Slovnaft v prvom polroku vyrábal výlučne motorovú naftu s nízkym obsahom síry, z čoho v druhom štvrťroku tohto roka predstavovala motorová nafta s prídavkom biokomponentu MERO až 61 %. V rovnakom období minulého roka to pritom bolo len 23,5 %. Spoločnosť vyrába aj bio-benzíny s ETBE.

Za uplynulých 12 rokov preinvestovala bratislavská rafinérska spoločnosť Slovnaft približne 53 mld. Sk do rozsiahlej modernizácie technológií, zvyšovania kvality vyrábaných produktov a do environmentálnych projektov. Slovnaft v súčasnosti tri štvrtiny svojej rafinérskej produkcie exportuje na európske trhy, a to predovšetkým do Rakúska, Nemecka, ČR a Poľska. Od minulého roka zásobuje Slovnaft domáci i exportné trhy palivami s biokomponentmi, čím výrazne dopomohol SR získať v tejto oblasti prvenstvo v rámci Višegrádskej štvorky.

Skupina Slovnaft zaznamenala v minulom roku podľa medzinárodných účtovných štandardov (IFRS) čistý zisk na úrovni 6,272 mld. Sk. Majoritným vlastníkom spoločnosti, ktorý kontroluje 98,4 % akcií firmy, je maďarská ropná a plynárenská skupina MOL.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 19:33