StoryEditor

Fico chce škrtať vysoké školy

08.10.2007, 00:00
Vysoké školy čaká zápas o prežitie. Počet univerzít na Slovensku je príliš veľký, tvrdí predseda vlády Robert Fico. "Musíme zrušiť filozofiu, že v každom okresnom meste alebo kdekoľvek inde, odkiaľ pochádza politik, vznikne fakulta," vyhlásil premiér.

Fico však neostal len pri verejných vyhláseniach. Podľa informácií HN už požiadal ministra školstva Jána Mikolaja, aby na prebytok vysokých škôl našiel liek. "Predseda vlády očakáva od pána ministra konkrétne kroky," potvrdila premiérova hovorkyňa Silvia Glendová.

Mlynské kamene
Že vysokých škôl ubudne už stihol naznačiť aj minister Mikolaj. "Osobne si myslím, že niektoré školy sa určite budú spájať," uviedol šéf rezortu školstva v polovici septembra. Navyše - už pri príprave a schvaľovaní novely zákona o vysokých školách sa netajil tým, že ak niektorá škola nesplní nastavenú latku kvality, nebude váhať a právo na udeľovanie vysokoškolského titulu škole nedá. Ministra však čaká ťažká úloha. "Rušenie škôl je strašne nepopulárne," hovorí analytička Inštitútu dobre spravovanej spoločnosti Renáta Králiková.

Lobing z regiónov
Ak je škola ohrozená, spojí sa okamžite komunita pedagógov, študentov aj ich rodičov a zdvihne sa odpor obyvateľov mesta, v ktorom sa má škola zrušiť. Počas ministrovania Milana Ftáčnika (SDĽ) v rezorte školstva nevyšiel pokus zlúčiť dve nitrianske vysoké školy - Slovenskú poľnohospodársku univerzitu a Univerzitu Konštantína Filozofa. Prežili tiež tri tzv. "Mečiarove univerzity", napriek tomu, že študenti jednej z nich študovali dlhé roky študijný program bez akreditácie. "Školy urobia všetko pre to, aby pokus o likvidáciu prežili," dodáva Králiková.

Citát
"Musíme zrušiť filozofiu, že v každom okresnom meste alebo kdekoľvek inde, odkiaľ pochádza politik, vznikne fakulta. ...Nemá význam podporovať rôzne kvázi vysokoškolské zariadenia, ktoré kvalitou niekedy nezodpovedajú ani stredným školám" - predseda vlády Robert Fico

Priame výdavky štátu na vysoké školy
rok 2006 - 11,6 mld. Sk
rok 2005 - 10,43 mld. Sk
rok 2004 - 9,47 mld. Sk
rok 2002 - 7,85 mld. Sk
Zdroj: MŠ SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 10:52