StoryEditor

Výrobcovia plastov stroje dovážajú

15.06.2006, 00:00
Na Slovensku neustále pribúda výrobcov plastových komponentov a dielcov. Sofistikované zariadenia a technológie od domácich výrobcov by však na trhu hľadali márne.

Sprievodným znakom príchodu veľkých automobiliek na náš trh je rastúci dopyt po plastových komponentoch. Kovové dielce vo vozidlách čoraz častejšie nahrádzajú výlisky a rôzne aplikácie z plastov. Na ich dodávky sa špecializujú desiatky menších aj väčších firiem, ktoré podnikajú v oblasti subdodávok pre automobilový priemysel.
Okrem automobiliek Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors sú hlavnými generátormi rastu tohto sektora aj výrobcovia bielej techniky, domácich elektrospotrebičov či obalových materiálov. Väčšina výrobcov plastových aplikácií je však takmer úplne odkázaná na zahraničné strojové vybavenie.
Domácich výrobcov je zatiaľ minimum. Jednou z mála výnimiek je firma Besel z Hlohovca, ktorá vyrába periférne zariadenia k vstrekolisom, extrúderom a vyfukovacím strojom. Ide napríklad o dávkovače farbiva, pneumatické dopravníky, magnetické separátory a podobne. Podľa riaditeľa Ľuboša Skovajsku záujem o tento segment technických zariadení pre plastikársky priemysel stúpa a ich kapacity sú vyťažené.
Ďalším producentom technológií pre plastikársku výrobu je Plastika -- Machinery, ktorá vznikla odčlenením strojárskej divízie nitrianskej Plastiky. Vo výrobnom programe má vstrekovacie a lisovacie zariadenia na termoplasty, nástroje na vypeňovanie a vytláčanie rúr, fólií a profilov.
Výrobné a nástrojárske kapacity na produkciu foriem na nové výrobky a ich následnú produkciu má tiež nitriansky VUSAPL. Podľa generálneho riaditeľa Františka Mátela vyrábajú nástroje na vstrekované výrobky vrátane nástrojov na presné výstreky. Práve tie sa používajú v automobilovom priemysle, ale aj v oblasti meracej techniky. V ich programe sú aj nástroje na vytláčanie rúr a profilov, duté nádoby a fólie, ale aj časti spracovateľských liniek na plasty.
Zložitejšie a sofistikované technológie, ktoré zvládnu komplexný výrobný proces, sú už výlučne doménou renomovaných zahraničných výrobcov. Jedným z nich je nemecký koncern Arburg, ktorý má 50-ročnú tradíciu vo výrobe vstrekovacích strojov pre plastikársky priemysel.
Podľa Jaroslava Nováka z brnianskej dcérskej spoločnosti Arburgu je pre každého výrobcu plastových výliskov dôležité, aby mal k dispozícii priebežnú podporu od dodávateľa technológie. Nejde pritom iba o bežný servis, ale aj kvalitné technické poradenstvo. Na európsky trh sa podľa Nováka tlačí čoraz viac tzv. no name technológií ázijskej proveniencie. Viaceré z nich sa viac či menej úspešne pokúšajú kopírovať know-how renomovaných svetových firiem.
Cenová ponuka takýchto vstrekovacích strojov vyzerá veľmi lákavo, avšak podľa Nováka môže z dlhodobého hľadiska priniesť množstvo problémov. Kritickým bodom sa môže stať predovšetkým technická podpora aj po záručnej lehote a riešenie prípadných nedostatkov počas celej životnosti stroja.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:14