StoryEditor

Podniky sa do tendrov v EÚ príliš nehrnú

04.12.2005, 23:00
V rámci verejného obstarávania sa v štátoch Európskej únie ročne nakúpi tovar a služby za viac ako 750 miliárd eur. Napriek tomuto obrovskému balíku potenciálnych zákaziek sa slovenské firmy do európskych tendrov príliš nehrnú.
V rámci verejného obstarávania sa v štátoch Európskej únie ročne nakúpi tovar a služby za viac ako 750 miliárd eur. Najviac peňazí sa otočí v stavebníctve a v sektoroch technických a spotrebných produktov, ale aj remeselných, finančných a právnych služieb. Napriek tomuto obrovskému balíku potenciálnych zákaziek sa slovenské firmy do európskych tendrov príliš nehrnú.
Podľa Henricha Hipču z bratislavského Euro Info Centra je v prípade malých a stredných podnikov dôvodom predovšetkým prílišná administratívna náročnosť verejného obstarávania. "V tendroch sú často stanovené podmienky, ktoré menšia firma proste nedokáže splniť. Ide napríklad o výšku obratu, rôzne finančné zábezpeky, vyžadované množstvo dodávok, ale napríklad aj o pomerne krátke termíny na podanie ponúk," tvrdí Hipča. Podľa neho však majú malé a stredné podniky rezervy aj v pravidelnom sledovaní vyhlásených verejných súťaží.

Tendre do e-mailovej schránky
Euro Info Centrum sa tento nepriaznivý stav snaží zvrátiť prostredníctvom programu Tender Support System, ktorý s podporou Európskej komisie pripravila ich partnerská organizácia z Belgicka. Systém umožňuje automatické zasielanie oznamov o verejnom obstarávaní, organizovaných v celej únii, podľa presne zadaných požiadaviek. Podnik tak dvakrát týždenne dostáva e-mailom detailný prehľad o tendroch v oblastiach, ktoré ho zaujímajú. Napriek tomu, že tento systém je zatiaľ bezplatný, na Slovensku ho využíva iba dvanásť firiem. Príčinou nízkeho záujmu je podľa Hipču najmä skeptický postoj malých a stredných podnikateľov, ktoré sa domnievajú, že v zahraničných tendroch aj tak neuspejú.

Ochranárske opatrenia
V istom ohľade majú pravdu. Potvrdzujú to napríklad skúsenosti bratislavského Doprastavu. V priebehu tohto roku sa uchádzal o účasť v tendri na diaľničnú sieť v Rakúsku. "Žiaľ, neboli sme úspešní, no nie kvôli zlej cenovej ponuke, ale silným ochranárskym opatreniam na tomto trhu. Nepodarilo sa nám totiž získať povolenie na podnikanie na rakúskom stavebnom trhu, čo bola jedna z podmienok verejnej súťaže," konštatuje šéf marketingu Doprastavu Lubor Nôta. Po týchto skúsenostiach sa chce najväčšia slovenská dopravná spoločnosť zamerať skôr na tendre v súčasných kandidátskych krajinách EÚ, v Bulharsku a Rumunsku.
Verejné súťaže v EÚ pravidelne sleduje aj spoločnosť Medilux z Nových Zámkov, ktorá vyrába zdravotnícke svietidlá. Podľa konateľa Miroslava Nemčeka sa však zatiaľ do žiadneho tendra priamo nezapojili. "Nemocnice a zdravotnícke zariadenia väčšinou požadujú kompletné dodávky zariadení a technológií. To je priestor skôr pre veľkých zahraničných výrobcov, s ktorými my dokážeme kooperovať iba formou subdodávok svetelnej techniky," vysvetľuje Nemček.

Testovalo dvetisíc firiem
Pomerne pozitívne skúsenosti s odberom informácií o tendroch v Európskej únii má trnavská firma Tender Service. Ich informačný servis umožňuje vyhľadávanie verejných súťaží vyhlásených aj na Slovensku. Od spustenia projektu si službu otestovalo viac ako dvetisíc firiem z rôznych odvetví. Podľa projektového manažéra Reného Haščáka sa za ich produkt síce platí, ale záujemcovia si ho môžu overiť počas bezplatného testovacieho prístupu. K najväčším klientom Tender Service patria Slovak Telecom, Matador Púchov, SAP Slovensko, Allianz - Slovenská poisťovňa, Oracle Slovensko, Tatrabanka a ďalšie spoločnosti. Pravidelne aktualizované informácie o verejných súťažiach v EÚ možno získať prostredníctvom oficiálnej databázy Európskej únie, ktorá je voľne prístupná na internete. V starých členských krajinách s ňou denne pracujú tisícky podnikov a organizácií. Na Slovensku je táto služba zatiaľ málo známa a jej využívanie nie je príliš rozšírené.

FPodiel verejných tendrov na HDP v pôvodných členských krajinách EÚ (%)

1993

0,97

1994

1,27

1995

1,44

1996

1,56

1997

1,73

1998

1,78

1999

1,8

2000

2,38

2001

2,47

2002

2,65

2003

3,55
Poznámka: údaje za rok 2004 zatiaľ nie sú v databáze Eurostatu k dispozícii
Zdroj: Eurostat

Kde možno nájsť informácie o tendroch v Európskej únii
- ted.publications.eu.int/official/
- www.eumatching.net
- www.tender.sk
- www.uvo.gov.sk
Zdroj: hn
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 23:10