StoryEditor

SARIO podpísala memorandum s S.T.B.

12.09.2005, 00:00
Štátna agentúra SARIO sa v piatok dohodla na znení memoranda o porozumení s britskou firmou S.T.B. Advanced Technology, ktorá chce na východe republiky postaviť priemyselný komplex na výrobu kremíka a titánu za približne miliardu eur. To je viac ako napríklad investícia juhokórejskej automobilky Kia Motors pri Žiline.

Štátna agentúra SARIO sa v piatok dohodla na znení memoranda o porozumení s britskou firmou S.T.B. Advanced Technology, ktorá chce na východe republiky postaviť priemyselný komplex na výrobu kremíka a titánu približne za miliardu eur. To je viac ako napríklad investícia juhokórejskej automobilky Kia Motors pri Žiline. Podľa investora výstavba by sa tak mohla začať v druhej polovici budúceho roka.
Hovorca britskej spoločnosti pre Slovensko Ján Immer uviedol, že text memoranda je identický s tým, ktorý už skôr podpísal exminister hospodárstva Pavol Rusko. Túto informáciu potvrdila aj SARIO. Generálny riaditeľ agentúry Roman Kuruc, ktorý sa na rokovaní so zástupcom S.T.B Slovakia (stopercentná dcéra S.T.B. Advanced Technology) nezúčastnil, považuje za nekorektné, keď okamžite po rokovaní hovorí investor o jeho výsledku s médiami. Agentúru tiež prekvapilo, že predseda správnej rady britskej spoločnosti Ravil A. Abubekerov informoval o investícii niekoľko dní pred stretnutím v agentúre.
Ministerstvo hospodárstva o memorande stále nič nevie. "Pracovníci príslušného odboru ho nemajú a nevedia, či bolo naozaj podpísané. Prípravné rokovania a práce na memorandách s investormi sa počas pôsobenia bývalého ministra viedli v SARIO," oznámila Dagmar Hlavatá z kancelárie ministerstva hospodárstva.
Zdroj blízky rokovaniam, ktorý si želá zachovať anonymitu, HN informoval, že už sa pracuje aj na investičnej zmluve medzi Slovenskom a S.T.B. Advanced Technology. Tá však môže mať podľa neho iné parametre, ako sú v memorande. Britský investor už avizoval, že požiada o štátnu pomoc.
Podľa Immera nie je memorandum záväzné. "Je to len deklarovanie vôle firmy investovať a štátu prijať takúto investíciu. Zároveň tento dokument potvrdzuje, že ak sa začne projekt realizovať, štát bude voči nemu ústretový," vysvetlil.
V memorande sa píše aj o vynaložení maximálneho úsilia, aby Slovensko, resp. Slovenský investičný holding (predtým VSŽ Košice), bezodplatne previedli majetkové práva slovenskej časti nedokončeného Krivorožského ťažobného a úpravárenského kombinátu (KŤUK) na Ukrajine na S.T.B. Slovakia, na čo minulý týždeň kriticky poukázali slovenské médiá. Slovensko by malo investora podporiť tiež daňovými úľavami a vydať osvedčenie, že ide o významnú investíciu.

Ministerstvo už má pre KŤUK riešenie
V slovenskej časti KŤUK sa preinvestovalo asi 10 až 11 miliárd korún. S pribúdajúcimi rokmi, keď výstavba nepokračovala, hodnota investície klesla na terajšie dve až tri miliardy korún. "Pripravujeme materiál na poradu vedenia ministerstva, ktorý bude obsahovať aj návrh na riešenie a ďalší postup," informovala Hlavatá. Ukrajina má podľa nej záujem, aby kombinát pracoval. Navrhovanému riešeniu, o ktorom však ministerstvo nechce zatiaľ povedať viac, predchádzala analýza právneho stavu a situácie na trhu s oceľou. O KŤUK však slovenská vláda nemôže rozhodnúť sama, bez dohody s finančnou skupinou Penta, ktorá ovláda Slovenský investičný holding. Naň prešli všetky práva a povinnosti súvisiace s týmto kombinátom. Immer však znovu zopakoval, že KŤUK nie je pre S.T.B. Advanced Technology dôležitý. "Chceme len pomôcť slovenskej vláde vyriešiť problém s kombinátom," dodal.

01 - Modified: 2003-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Japonské akcie zasiahlo posilňovanie jenu a pád akcií v USA
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. jún 2024 08:09