StoryEditor

Americký rozpočet plní pokladnice zbrojoviek

24.08.2005, 00:00

Americkému zbrojnému priemyslu sa darí lepšie než kedykoľvek predtým. Výskumno-vývojové programy a verejné zaobstarávacie súťaže bežia na plné obrátky a rastúce výdavky Pentagonu, vysoký dopyt po vojenskej technike v Iraku a Afganistane, ako aj vojna proti terorizmu plnia pokladnice zbrojoviek.
Vojenský rozpočet USA by sa mal vo fiškálnom roku 2006 zvýšiť zo súčasných 420 na 441 miliárd dolárov, k čomu sa pridružujú mimoriadne výdavky pre Irak a Afganistan v objeme zhruba 50 miliárd dolárov.
V prvých šiestich mesiacoch tohto roka vynikajúco zarábali nielen zbrojovky Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon či General Dynamics, ale aj ďalšie koncerny, napríklad Honeywell a United Technologies, zo spolupráce s partnermi zo zbrojného priemyslu. Všetky zúčastnené firmy majú plné objednávkové knihy a vďaka prezidentovi Georgeovi W. Bushovi a Kongresu môžu aj v nadchádzajúcich rokoch počítať so solídnym vývojom. Táto situácia sa najvýraznejšie prejavila na kurze akcií Boeingu, ktoré už niekoľko mesiacov neustále stúpajú.
Jednotka na americkom zbrojárskom trhu Lockheed Martin je najvýznamnejším výrobcom zabezpečených počítačových systémov, no okrem toho sa zameriava aj na obranné protiraketové systémy, integrované bojové systémy a vojenské vesmírne programy. Obrat firmy za 1. polrok sa medziročne zvýšil zo 17,1 na 17,8 miliardy dolárov a zisk vzrástol o 41 percent na 830 miliónov dolárov. Lockheed odhaduje celoročný obrat na 36,5 až 38 miliárd dolárov a hodnotu objednávok na 73,2 miliardy dolárov.
Boeing, ktorý je aj druhou najväčšou zbrojovkou v USA, zaznamenal v prvom polroku zvýšenie obratu o osem percent na 27 miliárd dolárov, hoci zisk kvôli mimoriadnym položkám klesol o desať percent na 1,1 miliardy dolárov. Boeing očakáva, že za celý rok zaúčtuje obrat 58 miliárd dolárov. Zbrojárska divízia Boeingu za polrok vykázala zvýšenie obratu o päť percent na 15,3 miliardy dolárov a prevádzkového zisku o 16 percent na 1,7 miliardy dolárov. Boeing koncom júna evidoval zbrojné objednávky v hodnote 85,7 miliardy dolárov.
Trhová trojka Northrop Grumman vyrába vojenské lode, lietadlá a pracuje aj v oblasti informačných technológií pre vesmírnu techniku. Spoločnosť má objednávky v hodnote 57,1 miliardy dolárov. Hoci obrat za prvý polrok mierne klesol z 13,9 na 13,4 miliardy dolárov, zisk sa zvýšil z 534 na 776 miliónov dolárov.
Raytheon vykázal zvýšenie obratu o osem percent na 10,4 miliardy dolárov a zisku z 20 na 367 miliónov dolárov. Spoločnosť má objednávky v hodnote 34,6 miliardy dolárov. Obrat General Dynamics, ktorý vyrába vojenské lode, tanky a muníciu, stúpol o 7,9 percenta na desať miliárd dolárov a zisk o 19,7 percenta na 681 miliónov dolárov. Objednávkové knihy vykazujú hodnotu 43,6 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 04:18