StoryEditor

Tvrdá kritika voči Washingtonu

11.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej najnovšej správe o agrárnej politike v organizácii a vo svete ostro kritizuje USA za ich najnovší Poľnohospodársky zákon (Farm Act).
Rast subvencií americkým farmárom, ku ktorým dôjde v nasledujúcich rokoch, je podľa správy v rozpore s vyhlásením Bieleho domu o pokračovaní liberalizácie. Podľa zákona sa do agrárneho sektora dostanú nielen vysoké sumy od daňových poplatníkov, ale dotované ceny amerických poľnohospodárskych komodít budú nepriaznivo pôsobiť na cenovú hladinu na svetovom trhu s agroproduktmi.
OECD napríklad tento rok očakáva celosvetový pokles cien pšenice. Po zlých rokoch pre uvedenú plodinu v USA a Austrálii sa teraz očakáva veľmi dobrá úroda tejto základnej plodiny. OECD odhaduje, že úroda pšenice sa do roku 2003 zvýši o 15 %. V dôsledku zvyšovania počtu obyvateľov v mestách v krajinách tretieho sveta sa však dopyt presunie z rastlinných na živočíšne produkty.
Ako uviedol rakúsky denník Die Presse, vlani si dotácie do agrosektora v krajinách OECD udržali stabilnú úroveň. Roľníci ich dostali v objeme 249 mld. eur, čo bolo 31 % z ich minuloročných príjmov. V polovici 80. rokov však bol podiel štátnych dotácií na príjmoch farmárov v OECD vyše 40 %. Najviac prostriedkov od štátu dostávajú švajčiarski roľníci. Na každý frank tržieb za vlastnú produkciu dostávajú tri franky od štátu. Vysoké štátne dotácie dostávajú aj nórski a juhokórejskí roľníci. Bez štátnych dotácií by americkí roľníci mali svoje príjmy o 18 % nižšie, kým austrálski len o 6 %.
Z jednotlivých komodít je najviac subvencovaná ryža (80 %), potom nasledujú cukor a mlieko (po 48 %) a obilniny (36 %). Najslabšie je dotovaná produkcia vajec a vlny (po 6 %). Správa OECD potvrdzuje, že ochrana poľnohospodárskeho sektora sa v jeho členských štátoch neoslabila ani vlani. Výkupné ceny hlavných agrárnych komodít boli o 31 % vyššie ako svetové, kým rok predtým to bolo o 30 % viac. Postupne však klesajú, v 80. rokoch boli vyššie ešte o 57 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 15:46