StoryEditor

Poradňa -- brigády

16.01.2007, 23:00

Študent a dva príjmy
Zaujímam sa o to, ako je to s daňovým priznaním u študentov a so zrážaním 19-percentnej dane. Študujem a pracujem pre jedno centrum, ktoré vyučuje jazyky, a tam mesačne zarobím do 1 000 korún. Potom učím jednu pani súkromne, lenže ona pracuje v poisťovni a odtiaľ mi vždy za odučené hodiny vyplatia prostredníctvom príjmového dokladu 1 000 korún. Dokopy zarábam asi 2 000 Sk mesačne, niekedy aj menej. Chcem sa opýtať, či som povinná tomu centru, kde učím, nahlásiť, že mám aj druhý príjem, aby mi oni zrážali 19 % daň. Som povinná podať daňové priznanie?
-- Táto otázka je trochu zamotaná. V prvom rade všeobecne platí, že ak máte zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti (píšete plat, tak predpokladáme, že ide o takýto druh príjmu) 1 000 Sk mesačne, potom u jedného zo zamestnávateľov (platiteľov) môžete podpísať vyhlásenie na zdanenie týchto príjmov, aby ste si uplatnili nezdaniteľnú sumu základu dane (tento rok vo výške 7 968 Sk mesačne). Keďže je mesačný príjem nižší ako uvedená suma, nebude vám z príjmu zrazený žiaden preddavok na daň (bude nulový), s tým, že príjem z celoročného hľadiska nebude daňovo vyrovnaný. Ak však všetky zdaniteľné príjmy budete mať nižšie ako nezdaniteľné minimum, tak vám ani za rok žiadna daň nevyjde.
U druhého zamestnávateľa vyhlásenie podpísať súbežne nemôžete. U neho by mali príjem pred výplatou zdaniť 19-percentnou daňou. Tá je vyrovnaná z celoročného hľadiska za predpokladu, ak sa nerozhodnete dobrovoľne tento príjem uviesť do daňového priznania na účely jej vrátenia. Čo sa stane pri zdaniteľných príjmoch do výšky nezdaniteľnej časti základu dane -- za rok 2006 do sumy 90 816 Sk a za rok 2007 do sumy 95 616 Sk.
Nie ste povinná nahlasovať, že máte príjmy zo závislej činnosti od ďalšieho zamestnávateľa. Na daňové účely slúži vyhlásenie k zdaneniu príjmov, čo ste asi mali na mysli.
Z otázky nie je celkom jasné, ako ste mali v roku 2006 tieto príjmy zdaňované. Podľa uvedeného mali byť zdaňované daňou (19 %), pretože ste vyhlásenie nemali podpísané u žiadneho z nich a príjem bol vždy do 5 000 Sk mesačne. Ak to tak bolo, nemáte povinnosť podať daňové priznanie (len možnosť podať ho dobrovoľne).
Ak však aj takto zdanené príjmy boli za rok 2006 do sumy 90 816 Sk, oplatí sa vám uviesť ich do daňového priznania. Zrazená daň sa vám vráti, keďže vám nevznikne žiadna daňová povinnosť. K priznaniu musíte priložiť kópie potvrdení o príjmoch od oboch zamestnávateľov, aby bola zrejmá ich výška a zrazená daň. Potvrdenia sú títo zamestnávatelia povinní vystaviť vám automaticky, i bez žiadosti.
Iná je situácia, ak vám daň nezrážali. Je potom otázne, či to bol správny postup alebo či nešlo o iný druh príjmu. To sa posúdiť takto nedá. Pre vás je podstatné to, že ak išlo príjmy do 45 408 Sk, tak nemáte žiadnu povinnosť podať daňové priznanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 08:35