StoryEditor

Vláda jedného herca

17.04.2007, 00:00

Osobnosti vždy patrili na plátna kín. Ich osudy sú veľkou výzvou pre režisérov, ale najmä pre hercov. Forest Whitaker sa vo filme Kevina Macdonalda Posledný škótsky kráľ stal ugandským diktátorom Idim Aminom Dadom a zaslúžene vyhral tohtoročného Oscara za herecký výkon v hlavnej úlohe. Whitaker svojím strhujúcim výkonom urobil z Macdonaldovho filmu predstavenie jedného muža. Predstavenie, ktoré stojí za to.
Paranoidný diktátor
Nicholas Garrigan je čerstvo vyštudovaný lekár, ktorý túži po zmene. Tou je Uganda. Nicholas je ňou nadšený. Pocit toho, že práve tu ho najviac potrebujú, ho robí spokojným. Tá najväčšia zmena v jeho živote však prichádza spolu s novým prezidentom Idim Aminom. Príčinou stretnutia dvoch odlišných kultúr je Aminova nehoda v Nicholasovej dedine. Diktátor si mladého Škóta obľúbi a ponúkne mu miesto svojho osobného lekára. Nicholas sa navyše stáva Aminovým asistentom. Postupne zisťuje, že sa dostal do zlatej klietky, z ktorej sa nedá uniknúť.
Amin sa zbavuje každého podozrivého človeka vo svojom okolí. Spolu so stúpajúcim počtom obetí rastie aj Nicholasovo zúfalstvo a túžba opustiť krajinu za každú cenu. To však paranoidný diktátor na pokraji šialenstva považuje za neprípustné. Škótsky doktor sa tak proti svojej vôli stáva svedkom jeho krutosti a obrovskej posadnutosti mocou.
Životná rola
Ťažko povedať, čím by bol Posledný škótsky kráľ bez Whitekara. Ostatní herci sú iba kulisou, ktorá dopĺňa jeho herectvo. Idi Amin v jeho podaní skutočne ožíva. Zaujímavé je, že Macdonald chcel Amina ukázať v inom svetle. Diktátora na začiatku filmu prezentuje ako človeka, ktorý urobí všetko pre svoju krajinu. Od polovice filmu sa však z neho stáva chladnokrvný vrah.
No samotný film je nakrútený priemerne. Za to, že drží pokope, môže anglický režisér poďakovať jedine Whitakerovi. Bez neho by Posledný škótsky kráľ bol iba ďalším filmom o katastrofálnej situácii v Afrike. Posledný škótsky kráľ vás preto nenadchne scenárom ani slušnou hudbou alebo nenápadnou, ale účelovou kamerou. To, čo vám naň nedovolí zabudnúť, je pohľad, gestá a agresivita generála Idiho Amina Dadu ako životnej úlohy Foresta Whitakera.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:02