StoryEditor

Kaliňák: Návrh KDH na odbremenenie SIS je bez pointy

29.09.2006, 17:15
Autor:
TASRTASR

Legislatívny návrh skupiny poslancov KDH, ktorý má odbremeniť Slovenskú informačnú službu (SIS) od časti povinností pre jej väčšie zameranie na hrozbu terorizmu označil dnes minister vnútra Robert Kaliňák za bezpointový.
"SIS je civilnou tajnou službou, to znamená, že sa venuje všetkým otázkam ohrozenia bezpečnosti štátu a ministerstvo vnútra nemá podobné zariadenie, ktorým by vedelo nahradiť stratené kompetencie SIS," reagoval na návrhy noviel zákonov o tajnej službe a ochrane utajovaných skutočností.
Cieľom návrhov, ktoré dnes prezentoval poslanec KDH Vladimír Palko, je odbremeniť SIS od povinností súvisiacich so získavaním a vyhodnocovaním informácií o úplne všetkých formách organizovanej trestnej činnosti.
Rezort vnútra však pripomína, že terorizmus je financovaný práve z organizovaného zločinu. "Vlastne by sme pretrhli informáciu, cez ktorú prichádzame na samotné fungovanie terorizmu a jeho finančných zdrojov," povedal Kaliňák. Zároveň konštatoval, že od riaditeľa SIS nemá informácie o "zavalení" tajnej služby úlohami, pre ktoré by sa nestíhala venovať terorizmu.
"Nerozumiem, kde je pointa, ide o tzv. bezpointový návrh, lebo neviem, čo má byť výsledkom. Fajn, odbremeníme SIS a od čoho? Je to príťažou, vadí jej to, niekedy sa sťažovali alebo pocítili sme naozaj, že sú zápchy v rámci prenosu informácií, že to nestíha SIS spracovať? Ja som to nepostrehol," reagoval Kaliňák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 22:09