StoryEditor

Prešetriť policajný zásah na českej technopárty Czechtek žiadajú aj Slováci

02.08.2005, 11:00
Autor:
TASRTASR

Prešetriť policajný zásah na českej technoparty Czechtek dnes otvoreným listom zanechaným na bráne českej ambasády v Bratislave požiadalo približne 30 mladých Slovákov.
Protestujúci nakreslili pred ambasádou obrys tela s nápisom Čo sa zmenilo od roku 1989? a vyzvali prešetriť policajný zásah, smrť jedného z účastníkov Czechteku. Žiadajú tiež informácie o nákladoch na policajný zásah a tiež zdôvodnenie, prečo polícia nezasahuje podobným spôsobom na komunistických mítingoch a pravicovo extrémistických koncertoch.
Vyjadrili svoj nesúhlas s tým, že česká polícia porušila prezumpciu neviny, keď zasiahla napriek tomu, že účastníci technoparty sa ničím neprevinili. "Akcia bola proti nim vedená s predpokladom, že niečo urobia," píše sa. Mladým ľuďom v Bratislave sa podobne ako aj ľuďom protestujúcim v Česku nepáči, že polícia údajne klamala. Diskutabilná je podľa nich tiež tvrdosť a neprimeranosť policajného zásahu.
Proti akcii českých policajtov na tohoročnej technoparty Czechtek, pri ktorej zranili približne 100 ľudí a jeden človek zahynul pod kolesami kamiónu, v nedeľu 30. júla a dnes demonštrovalo v Prahe niekoľko tisíc ľudí. Demonštranti pred budovou českého ministerstva vnútra upozornili na údajnú snahu polície prekrúcať víkendové udalosti a žiadali dôsledné vyšetrenie. Trvajú na tom, aby sa vyvodila politická zodpovednosť aby odstúpil minister vnútra František Bublan i premiér Jiří Paroubek. Policajný postup v Česku kritizovali viacerí politici vrátane českého vládneho splnomocnenca pre ľudské práva Svatopluka Karáska. Prezident Václav Klaus označil policajný zásah za sporný a ťažko obhájiteľný.
Podľa ministra vnútra ČR Františka Bublana bol zásah proti účastníkom technoparty nevyhnutný a primeraný a nebolo možné vyčkávať, ako sa situácia na mieste konania hromadnej akcie vyvinie. Zásah proti účastníkom technoparty v Mlýnci na Tachovsku nebol podľa polície motivovaný povelom nadriadených orgánov či politicky. Podľa riaditeľa tachovskej polície Jaromíra Knížaťa pri ňom len hájili záujmy majiteľov okolitých pozemkov, ktorí podali trestné oznámenie. Údajne tak zabránili škodám a trestnej činnosti priaznivcov tanečnej hudby.

fo tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 10:43