StoryEditor

EK: Slováci nie sú euroskeptici

25.09.2006, 18:20
Autor:
TASRTASR

Sedemdesiat percent Slovákov si myslí, že Slovensko má prospech a výhody z členstva v Európskej únii. Je to až o sedem percentuálnych bodov viac ako na jar 2005 a vysoko nad priemerom EÚ, pretože v únii ako celku je o výhodách členstva presvedčených len 54 percent opýtaných.
Vyplýva to z poslednej vlny prieskumu Eurobarometer uskutočnenej na jar 2006, podľa ktorej Slováci vnímajú EÚ pozitívne. Členstvo v EÚ považuje za "dobrú vec" až 55 percent opýtaných, čo je hodnota na úrovni európskeho priemeru a na národnej úrovni predstavuje medziročný nárast o jeden percentuálny bod.
Prieskum Eurobarometer potvrdil, že Európskej únii dôveruje 60 percent opýtaných Slovákov, kým v európskom priemere len 48 percent opýtaných. "Hovoriť o euroskepticizme Slovákov vôbec nie je namieste," uviedla v reakcii na nedávno medializované závery prieskumu nemeckej Nadácie Bertelsmann vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková Matisová.
Záujem Slovákov o EÚ sa sústreďuje na pragmatické aspekty, predovšetkým na vplyv členstva na sociálnu a ekonomickú situáciu respondentov. Až 45 percent opýtaných si myslí, že členstvo v EÚ má pozitívny vplyv na vývoj zamestnanosti na Slovensku. Hlavnými prioritami EÚ by podľa Slovákov mal byť boj proti chudobe, nezamestnanosti a na treťom mieste udržiavanie mieru a bezpečnosti v Európe.
TASR o tom dnes informoval Roman Schoenwiesner zo Zastúpenia EK na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 05:26