StoryEditor

Vláda rozhodla o transformácii vojenských zdravotníckych zariadení

30.11.2005, 14:34
Autor:
TASRTASR

Vojenské nemocnice, ústavy a kúpele sa zmenia v budúcom roku na akciové spoločnosti. Rozhodla o tom dnes vláda schválením stanov a zakladateľských listín spoločností.
Zmeny čakajú od januára Nemocnicu ministerstva obrany v Bratislave, Leteckú vojenskú nemocnicu v Košiciach, Vojenské klimatické kúpele Tatranské Matliare, Vojenský vysokošpecializovaný ústav pre choroby pľúcne Nová polianka a Vojenský kúpeľný ústav Piešťany. Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku sa transformuje až k 1. júlu 2006. Vyčlení sa z nej rozpočtová časť, ktorá bude plniť úlohy pre ozbrojené sily.
Dlh vo vojenskom zdravotníctve sa za posledné roky vyšplhal na 400 miliónov korún. Zariadenia, z ktorých sa stanú akciovky od januára, ministerstvo preto do konca roka oddlží príspevkom z rozpočtu. Po transformácii bude mať štát v zdravotníckych zariadeniach 100-percentnú účasť. Podiel nesmie v budúcnosti podľa zákona klesnúť pod 51 percent.
Dôvodom transformácie sú zákony z dielne ministerstva zdravotníctva, podľa ktorých sa všetky zdravotnícke zariadenia majú transformovať do konca budúceho roka. V dôsledku znižovania počtu vojakov základnej služby a nástupu profesionálnej armády služby vojenských nemocníc využíva v súčasnosti na 80 percent civilné obyvateľstvo a iba 20 percent príslušníci ozbrojených síl. Podľa riaditeľa úradu vojenského zdravotníctva Richarda Kozára nie je možné, aby rezort sanoval zo svojho rozpočtu nedostatok financií vo verejnom poistnom systéme a negatívne hospodárske výsledky príspevkových zdravotníckych zariadení, ktoré poväčšine využívajú civilní občania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. jún 2024 16:29