StoryEditor

Dzurinda si nevie predstaviť rokovanie s Ficom o budúcej koalícii

26.09.2005, 11:33
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda si nevie predstaviť, že by po budúcich parlamentných voľbách diskutoval s predsedom Smeru Robertom Ficom o zostavení koalície.
"Neviem si predstaviť, keď pán Fico neodpovedá na konkrétne veci, keď ponúka deštrukciu, nemá žiadny program, nemá odborníkov," povedal dnes premiér v diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút 12. Fico podľa Dzurindu chorobne túži po moci a kopíruje rétoriku Klementa Gottwalda. "Ak som ja krajná pravica, ty si komunistická lukašenkovská ľavica," odkázal mu.
Udalosti posledných dní, keď SMK potvrdila, že do parlamentu nepredloží návrh na skrátenie volebného obdobia, sa podľa Dzurindu dajú interpretovať aj tak, že koalícia sa rozhodla dokončiť funkčné obdobie v riadnom termíne. Snahy o predčasné voľby zo strany opozície pritom premiér považuje za rovnako necharakterné, ako keby si koalícia chcela riadne štvorročné volebné obdobie predĺžiť.
Dzurinda nevie, prečo poslanci z tvrdého jadra ĽS-HZDS, Karol Džupa a Eduard Kolesár, začali zo dňa na deň podporovať koalíciu. "Veľmi ma to prekvapilo," poznamenal s tým, že s nimi o podpore vlády nerokoval. Exministra vnútra z čias tretej vlády Vladimíra Mečiara Gustáva Krajčiho však o podporu osobne poprosil, hoci mu to "nebolo ľahko". "Poprosil som ho o podporu, a povedal som mu, že ak sa bude prezentovať, naplní si svoju elementárnu povinnosť," konštatoval Dzurinda. Omnoho radšej by ale premiér prijal, keby si poslanecký mandát plnila jeho bývalá spolustraníčka Zuzana Martináková.
Udržanie vládnej väčšiny v parlamente za cenu spolupráce s exkomunistom, a siedmimi bývalými členmi ĽS-HZDS Dzurindovi vo všeobecnosti neprekáža, keďže za prioritu považuje dokončenie vládneho obdobia v riadnom termíne, čo je podľa neho lepšie pre Slovensko. "V konečnom dôsledku by mi prekážalo, keby som kvôli pánovi Krajčimu musel upravovať vládny program, alebo zľaviť zo svojich zásad," naznačil premiér s tým, že doposiaľ neurobil ani jedno, ani druhé.
"Nemal si problém spojiť sa so SOP-kou v roku 98, nemal si problém spojiť sa pánom Ruskom v roku 2002 a nemáš problém spolupracovať s poslancami zo strany, ktorú si nazval strana krvavých papŕč," poznamenal na Dzurindovu adresu Fico. Predseda Smeru odmieta, aby vládna moc stála na obchodných dohodách s nezávislými poslancami. Ako dôkaz označil príklad Jozefa Elsnera, keď jemu blízka firma údajne dostala zákazku vo výške 40 miliónov na okná na košickom letisku od ministerstva dopravy. Opätovne pripomenul aj Miroslava Abelovského, ktorý po rozhodnutí vicepremiéra Ivana Mikloša o doplatení sumy za pozemky pri výstavbe automobilky Kia získa od občanov, ktorých zastupoval, v rámci provízií niekoľko desiatok miliónov korún.
Dzurinda zdôraznil, že minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič sa k zákazke vyjadrí.
Smer sa podľa Fica pokúsi o dohodu opozície na jednotnom termíne predčasných volieb, ktorý by mohli podľa neho podporiť aj SMK a KDH. Naznačil, že aj niektorí poslanci v ĽS-HZDS hovoria o potrebe skoršieho ako júnového termínu volieb.
Dzurindovu enormnú snahu dovládnuť motivuje výlučne dokončenie privatizácie slovenských elektrární, teplární, železníc a letísk, myslí si predseda Smeru. Podľa neho za sedem rokov Dzurindovej vlády klesla reálna mzda na Slovenku o 0,6 percenta, zadlženosť zo 170 miliárd korún v roku 1998 stúpla na dnešných 600 miliárd, a Slovensko je najviac ohrozené chudobou v Európskej únii.
Premiér odmieta pokles reálnej mzdy. Verejne sa s Ficom stavil, že reálna mzda neklesla, ale rástla.
bmg som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:21