StoryEditor

Poslanci predražujú sociálne poistenie

13.04.2006, 00:00
Poslanci nerešpektujú politickú dohodu o zmenách v sociálnom poistení. Hoci ešte nedávno platilo, že k novele zákona o sociálnom poistení budú predkladať iba pozmeňovacie návrhy, ktoré nepredražia jeho realizáciu v praxi, dnes je to už minulosťou.

Poslanci nerešpektujú politickú dohodu o zmenách v sociálnom poistení. Hoci ešte nedávno platilo, že k novele zákona o sociálnom poistení budú predkladať iba pozmeňovacie návrhy, ktoré nepredražia jeho realizáciu v praxi, dnes je to už minulosťou.
Zákonodarcovia totiž včera predstavili na rokovaní parlamentného sociálneho výboru necelú dvadsiatku návrhov, ktoré by značne "nabúrali" rozpočet Sociálnej poisťovne. "Podľa môjho hrubého odhadu by bol dosah všetkých zmien rádovo niekoľko miliárd korún, čo je nepredstaviteľné," skonštatoval pre HN riaditeľ sekcie sociálneho poistenia na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny Marek Lendacký. Len Mária Demeterová z KDH predložila štyri návrhy, ktoré majú odstrániť diskrimináciu žien-matiek, mužov-vdovcov, starobných dôchodcov a čiastočne aj invalidov. "Dva z vašich návrhov by zvýšili náklady takmer o miliardu korún," vyčítala jej Ľubica Navrátilová zo Slobodného fóra. Podľa nej by to pred voľbami dokázal každý. "Lenže tu nesúťažíme, kto občanom uštedrí viac."
Rozpočet poisťovne považuje už teraz za nedostatočný poslanec Anton Blajsko z ĽS-HZDS. Osvojil si jej žiadosť o zvýšenie správneho fondu z 2,8 na 3 percentá. "Zabezpečenie nových činností, ktoré z novely vyplývajú, si vyžiada 230 miliónov v tomto roku a asi 215 miliónov korún v budúcom. To je suma, o ktorú by sa mal správny fond zvýšiť." Predseda Rady riaditeľov Sociálnej poisťovne František Halmeš argumentuje nízkymi mzdami a množstvom novej práce, kvôli čomu sú zamestnanci nespokojní a ich fluktuácia sa zvyšuje.

Zmeny v sociálnom poistení:
Valorizácia dôchodkov
-- Július Brocka (KDH) navrhol, aby sa v roku 2006 dôchodky nad 17 200 Sk nezvyšovali. Má sa tak vyriešiť problém veľkých rozdielov medzi starobnými dôchodkami.
-- Podľa Mareka Lendackého z ministerstva práce by tak vznikla absurdná situácia: tí, ktorí by mali dôchodky 17 199 Sk, by po valorizácii preskočili ľudí s dôchodkom 17 200 Sk.

Sprísňovanie nároku na invalidný dôchodok pre mladých
-- Viacerí poslanci predložili návrhy, aby sa body, ktorými sa sprísňuje vznik nároku, vypustili.
-- Podľa ministerky práce Ivety Radičovej podmienka 10 rokov poistenia (doteraz 6) sa týka len starších ako 34 rokov.

Nesprísňovať nároky na predčasné dôchodky
-- Spresnili sme podmienky na ich poberanie, tak aby boli zamerané na cieľovú skupinu poberateľov, ktorí stratili prácu pred dôchodkovým vekom a snažia sa 6 mesiacov v evidencii uchádzačov nájsť si prácu. Ak sa im to nepodarí, až po tomto období majú nárok na požiadanie o predčasný starobný dôchodok," vysvetlil Lendacký.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 02:52