StoryEditor

Prezident sa zúčastní na summite NATO v Lotyšsku

27.11.2006, 14:17
Autor:
SITASITA

Na summite Severoatlantickej aliancie (NATO) v lotyšskej Rige sa zúčastní v utorok a v stredu prezident Ivan Gašparovič. Hlavnou témou summitu bude transformácia NATO. Ako informovali agentúru SITA z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR, v politickej rovine budú zástupcovia členských štátov diskutovať o posilňovaní partnerstiev a rozširovaní, v obranno-vojenskej sfére bude témou skvalitňovanie starých a nadobúdanie nových vojenských spôsobilostí armád členských krajín. Predstavitelia členských krajín v Rige zhodnotia aj vojenské operácie a misie s dôrazom na operáciu ISAF v Afganistane.
Prezident Ivan Gašparovič bude na stretnutí prezentovať postoje Slovenska, ktoré podporuje transatlantické spojenectvo a dialóg medzi Európou a USA i Kanadou. Slovensko sa zasadzuje za transformáciu obranných a vojenských spôsobilostí, plánovacích štruktúr a mechanizmov NATO a je tiež zástancom rozvoja partnerstiev a rozširovania Aliancie, uvádza sa ďalej v tlačovej správe.
Počas summitu sa uskutoční výstava prostriedkov pre boj proti terorizmu, na ktorej bude Slovensko prezentovať robotický prostriedok Scorpio na odhaľovanie a zneškodňovanie nástražných výbušných systémov z produkcie ZTS VVÚ Košice.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:08