StoryEditor

Edita Orbánová je predsedníčkou komisie pre regionálne voľby

04.11.2005, 12:47
Autor:
TASRTASR

Edita Orbánová je predsedníčkou Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov. Podpredsedníčkou sa stala Eva Polakovičová.
Rozhodol o tom žreb na prvom zasadnutí ÚVK, ktoré zvolal predseda vlády Mikuláš Dzurinda.
ÚVK má 15 členov a delegovali ich politické strany a koalície, ktoré podali kandidačné listiny minimálne v polovici samosprávnych krajov, teda v štyroch. Členmi ÚVK sú Róbert Madej (Smer-SD), Vladimír Ševčík (KSS), Edita Orbánová (SMK), Blažena Novajovská (KDH, SDKÚ, DS), Miloslava Čutková (ĽS-HZDS), Michal Baláž (Hnutie Vpred), Jozef Hanák (Zjednotená SNS), Juraj Janošovský (Úsvit), Jozef Harcek (Slovenská národná jednota) - ten nebol na prvom zasadnutí prítomný, a tak sľub zloží neskôr, Eduard Morvay (Slovenská ľudová strana), Eva Polakovičová (Občianska konzervatívna strana), Veronika Sadloňová (Strana zelených na Slovensku), Barbora Skalická (Združenie robotníkov Slovenska), Ivan Šimko (Misia 21 - Nová kresťanská demokracia) a Jozef Vaškeba (Agrárna strana vidieka).
ÚVK je poslednou komisiou, ktorá vznikla pre voľby do regionálnych parlamentov. Okrem nej už pracujú členovia volebných komisií samosprávnych krajov, ako aj obvodné a okrskové volebné komisie. Členom volebnej komisie môže byť každý volič. Komisie sú zriadené na celé volebné obdobie.
Úlohou ÚVK je usmerňovať činnosť volebných komisií nižších stupňov, rozhoduje o sťažnostiach na postup krajských volebných komisií. Jej členovia na záver volieb do VÚC zverejňujú výsledky za celé Slovensko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 23:34