StoryEditor

Paška: Členstvo v BR OSN bude prínosom pre zahraničnopolitický kredit SR

10.10.2005, 20:20
Autor:
TASRTASR

Zvolenie Slovenska na post nestáleho člena Bezpečnostnej rady (BR) OSN na roky 2006-07 dnes privítal predseda Zahraničného výboru NR SR Jaroslav Paška (Smer). Angažované pôsobenie v tomto dôležitom orgáne OSN podľa neho bude znamenať prínos pre zahraničnopolitický kredit krajiny. "Ak budeme schopní tieto dva roky využiť účelne, tak aj ďalšie roky, keď už o post v Bezpečnostnej rade prídeme, budú znamenať pre Slovensko výrazné postavenie z hľadiska zahraničnopolitických vzťahov vo svete," povedal pre TASR.
Paška ďalej konštatoval, že slovenská diplomacia bude musieť v BR vystupovať aktívne, a to aj pri iných témach, ako sú deklarované zahraničnopolitické priority Slovenska - Západný Balkán a východná Európa.
Podľa šéfa výboru NR SR pre európske záležitosti Tibora Mikuša (ĽS-HZDS) znamená zvolenie do BR OSN jednoznačné zvýšenie medzinárodnej reputácie Slovenska a je uznaním krajiny ako celku. "Myslím, že je to jasným znakom, že Slovensko je považované za veľmi významného partnera aj pre iné krajiny," povedal. Členstvo v BR OSN budú podľa neho zároveň klásť zvýšené nároky na slovenskú diplomaciu. "Bude tam potrebné obrovské množstvo konzultácií na jednotlivé témy, či už otvorených alebo diskrétnych - činnosť Bezpečnostnej rady ovplyvňuje dianie na celom svete," povedal pre TASR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 21:37