StoryEditor

Košický župan Zdenko Trebuľa hovoril s indonézskymi diplomatmi o spolupráci

20.02.2006, 18:30
Autor:
TASRTASR

Záujem o nadväzovanie kontaktov s Indonézskou republikou deklaroval predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa na dnešnom stretnutí so chargé d´affaires veľvyslanectva tejto ostrovnej republiky Emeriou Siregarovou a prvým tajomníkom ambasády Gunturom Setyawanom.
Ako TASR informovala hovorkyňa košického župana Zuzana Bobriková, hlavnou témou stretnutia bolo hľadanie možností na prehĺbenie spolupráce medzi Indonéziou a Slovenskom. Na základe doterajších medzinárodných skúseností je z pohľadu samosprávneho kraja jedným z variantov vytvorenie partnerstva medzi mestami alebo regiónmi obidvoch krajín. Perspektívnou sa javí výmena študentov. Indonézska vláda totiž ponúka štipendijné pobyty aj slovenským poslucháčom. Emeria Siregarová už o tejto možnosti informovala primátorov a starostov miest. "Radi by sme v Košiciach a tunajšom regióne predstavili aj našu kultúru a kuchyňu," dodala chargé d´affaires.
Indonézske veľvyslanectvo vlani zorganizovalo návštevu indonézskej podnikateľskej misie na Slovensku. "Považujeme to za úspešný krok, pretože aj vďaka tejto výmene nepriamo stúpol vzájomný obchod o 200 percent," uviedol Guntur Setyawan. S podobnou misiou slovenských podnikateľov v Indonézii počítajú na jeseň.
Indonézsku republiku tvorí 17 508 ostrovov, pričom asi šesťtisíc z nich je obývaných. Domovom väčšiny populácie je päť hlavných ostrovov a 30 menších súostroví. S vyše 200 miliónmi obyvateľov je Indonézia štvrtou najľudnatejšou krajinou na svete. Asi 85 percent tamojšieho obyvateľstva vyznáva islam.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:48