StoryEditor

Exprimátor Košíc neprišiel svedčiť pred senát ŠS

04.10.2007, 13:15
Autor:
SITASITA

Bývalý košický primátor Zdenko T. dnes neprišiel vypovedať ako svedok pred senát Špeciálneho súdu (ŠS). Ten ho mal vypočuť v súvislosti s kauzou zločineckej skupiny Róberta O., ktorá pôsobila na území Košíc v rokoch 2000 až 2005.
Meno exprimátora figuruje v súvislosti s útokom na Košičana Kamila H., ktorého mali podľa obžaloby zbiť štyria členovia gangu železnými rúrami, pričom mu spôsobili ťažké zranenia, z ktorých sa liečil tri mesiace. Motívom mala byť údajne pomsta za to, že Kamil H. mal nejakým spôsobom ublížiť rodine Zdenka T. Podľa slov predsedu senátu Zdenko T. si neprebral predvolanie na pojednávanie, lebo ho doma nezastihli. Senát na dnes predvolal aj samotnú obeť útoku, Kamil H. však na hlavné pojednávanie neprišiel.
Dopoludnia mal senát vypočuť 19 svedkov, prítomní boli len traja. Jeden z nich bol utajený svedok, ktorý vypovedal cez telemost s použitím modulátora hlasu, aby sa vylúčila možnosť jeho identifikácie. Svedok hovoril o tom, ako videl útok na Petra P. v januári 2005. Petra P. napadli podľa jeho slov štyri osoby, ktoré vystúpili z auta s výkrikom "Toto je policajný zásah". Jeden z mužov do Petra P. vystrelil z pušky, ostatní ho potom mlátili dlhými predmetmi, o ktorých si svedok pôvodne myslel, že sú to tonfy. Svedok udalosť pozoroval zo vzdialenosti 15 až 20 metrov. Peter P. sa vraj nebránil. Podľa policajných vyšetrovateľov útočníci na Petra P. vystrelili najmenej štyrikrát z brokovnice, pričom ho zasiahli do hlavy a nohy. Potom ho ešte minimálne dvakrát sekli sekerou do hlavy a nôh. Jeho zranenia si vyžiadali viac ako sedemmesačné liečenie. Utajený svedok nepoznal nikoho z obžalovaných, poznal však obeť - Petra P. Svedok sa na polícii prihlásil až dva mesiace po čine.
Pojednávanie pokračuje dnes popoludní vypočúvaním ďalších svedkov. Obžalobe čelí celkovo 17 páchateľov v 19 skutkoch, medzi ktorými sú aj vraždy, vydieranie a iné násilné a ekonomické trestné činy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:40