StoryEditor

Blatter ponúkol JAR lopaty a krompáče

07.12.2006, 10:40
Autor:
SITASITA

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter, známy otvorenou prezentáciou často kontroverzných názorov, tentoraz svojou kritikou počastoval úsilie Európskej únie o prevzatie legislatívnej kontroly nad dianím v najpopulárnejšom športe, ako aj pomalý rozbeh príprav majstrovstiev sveta 2010 v Juhoafrickej republike. Na dvojdňovom zasadnutí výkonného výboru FIFA v Zürichu Blatter nepodľahol uspokojeniu z pozitívnych výsledkov poslednej inšpekcie v JAR a na adresu výstavby či rekonštrukcie 10 štadiónov pre premiérový "africký" šampionát predsedovi organizačnej komisie Dannymu Jordaanovi povedal: "Máme tu zopár lopát a krompáčov, ktoré si môžete vziať so sebou, aby práce napredovali rýchlejšie a všetko bolo dokončené včas." Potom však už vážnym tónom a na povzbudenie dodal: "Napriek všetkému vyjadrujeme Juhoafrickej republike svoju dôveru." Prvý muž FIFA vyjadril ďalej obavy z čoraz častejších signálov z Bruselu volajúcich po "priamej účasti politických lídrov" pri riešení problémov súvisiacich s finančnými, korupčnými a rasistickými kauzami v európskom futbale. Tieto snahy považuje Blatter za ďalší krok k rastúcemu vplyvu vládnych štruktúr nad futbalovým hnutím.
Výkonný výbor FIFA rozhodol tiež o zmene v interkontinentálnom barážovom kľúči pre nasledujúci šampionát. O posledné dve miestenky do JAR sa popasuje piaty tím juhoamerickej kvalifikácie so štvrtým mužstvom tabuľky kvalifikácie zóny CONCACAF. Druhú barážovú dvojicu vytvorí najlepší tím z oceánskej zóny a piaty najúspešnejší ázijský zástupca. Počet účastníkov MS z jednotlivých kontinentov sa meniť nebude. Podľa starého formátu sa o dve zvyšné miesta bojovalo naprieč kontinentmi (Južná Amerika - Oceánia, CONCACAF - Ázia). Do úvahy však ešte prichádza aj možnosť, že oceánsky líder by mohol byť zaradený do neskoršej fázy ázijskej kvalifikácie a barážový dvojzápas by sa nekonal. "Model ešte čaká na svoju finalizáciu," uviedol hovorca FIFA Andreas Herren.
V Zürichu sa otvorila aj otázka kandidatúry na MS 2014, pričom pri zachovaní rotačného systému naďalej zostáva najvážnejším uchádzačom Brazília. FIFA však bude trvať na potvrdení záruk Brazílskej futbalovej asociácie a dodržania všetkých kandidačných procedúr. Dejisko MS 2014 bude známe v novembri 2007.
Do programu zasadnutia výkonného výboru sa dostala aj otázka žiadosti Gibraltáru o členstvo, ktorá bola zamietnutá najmä pre silný odpor Španielska. Prieskum požiadavky však stále prebieha a výsledok by sa mal zrodiť ešte v priebehu tohto týždňa.
Napriek dočasnému zrušeniu trestu s ohľadom na účasť reprezentácie do 23 rokov na Ázijských hrách naďalej trvá ultimatívna požiadavka voči iránskej federácii, aby prijala zmenu stanov v duchu pravidiel FIFA a odvolala personálne zmeny vo vedení, ktoré nastali zásahom vládnych orgánov.
Ako je známe, disciplinárna komisia FIFA v stredu odporučila nepotrestať a pozastaviť vyšetrovanie v prípade viceprezidenta Jacka Warnera pre údajný nelegálny predaj vstupeniek počas futbalových MS v Nemecku. Podľa šéfa vyšetrovacej komisie Marcela Mathiera neexistujú žiadne záznamy o tom, že Warner porušil pravidlá počas tohtoročného svetového šampionátu. Výkonný výbor prijal odporúčanie komisie a rozhodol sa pozastaviť vyšetrovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:39